Vergunningen aanpakken met stappenplan

Gemeenten kunnen hun dienstverlening aan burgers en bedrijven verbeteren door minder vergunningen te vragen en door vergunningen die noodzakelijk blijven zo eenvoudig mogelijk te verstrekken. Gemeenten hoeven niet zelf uit te zoeken hoe ze dat kunnen bereiken . Ze kunnen aan de slag met het stappenplan Minder vergunningen van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties.

Zo kan een gemeente bekijken of een vergunning kan worden geschrapt of kan worden vervangen door algemene regels. Vergunningen kunnen ook voor onbepaalde tijd worden verleend zodat ze niet steeds weer opnieuw hoeven te worden aangevraagd. En de reikwijdte van een vergunning kan worden beperkt: bijvoorbeeld een vergunning voor een evenement is pas nodig vanaf een bepaald aantal bezoekers. Door invoering van een Lex silencio positivo wordt een aangevraagde vergunning automatisch verstrekt wanneer de gemeente niet op tijd een besluit heeft genomen. Dit voorkomt lange wachttijden.

Andere mogelijkheden om het vergunningenbeleid te verbeteren zijn bijvoorbeeld minder bewijsstukken vragen, het aanvraagformulier verbeteren of een bepaalde vergunning sneller verstrekken (flitsvergunning). Door de inzet van mediationvaardigheden kunnen gemeenten het aantal klacht- en bezwaarprocedures verminderen. En door de mogelijkheid te bieden vergunningen digitaal aan te vragen en af te nemen hoeven burgers hun huis niet meer uit om deze zaken te kunnen regelen.

Door hun vergunningenbeleid aan te passen verbeteren gemeenten niet alleen hun dienstverlening, ze besparen ook kosten.