Dier- en milieuvriendelijk ei: van wetenschap naar winkelschap

Minister Verburg van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit heeft maandag 21 juni bij Albert Heijn in Baarn het eerste 'Rondeel-ei' in het schap gelegd. De milieu- en diervriendelijk geproduceerde eieren uit de zogenaamde Rondeel-stal zijn te herkennen aan het ronde doosje met 7 eieren.

Het Rondeel-ei is niet zomaar een ei. Het is het product van onderzoek, ondernemerschap en samenwerking tussen alle partijen tussen wetenschap en winkelschap.

Rondeel startte in 2004 bij een team van Wageningse onderzoekers. In het project 'Houden van Hennen' onderzochten zij welke mogelijkheden er zijn om een stal te bouwen die zoveel mogelijk rekening houdt met de behoeften van de leghen, de pluimveehouder en het milieu. Zij kwamen uit op een tweetal ontwerpen; De Plantage en Het Rondeel. Twee stallen waarin kippen alle mogelijkheid krijgen om te scharrelen, rustig een ei te leggen, te slapen en sociaal samen te zijn, waarin het voor de boer prettig werken is binnen een economisch rendabele bedrijfsvoering en waarin aan hoge milieueisen wordt voldaan.

Een groep ondernemers zag wel wat in het idee 'Het Rondeel' en heeft het ontwerp van plaatje naar praktijk gebracht. Steeds meer partijen sloten zich aan of ondersteunden de plannen; de gemeente, een stallenbouwer en een ondernemer. In april 2010 is de eerste Rondeelstal opgeleverd in Barneveld. De Dierenbescherming beloonde het ei met drie sterren van het 'Beter Leven' kenmerk. Het ei heeft ook het milieukeur gekregen en ligt nu in de schappen van Albert Heijn.

Het Rondeel-ei is een goed voorbeeld van samenwerking en innovatie op weg naar een duurzame veehouderij. Ook voor andere diersectoren - zoals de melkveehouderij en de varkenshouderij - worden soortgelijke trajecten doorlopen. Dit wordt ondersteund door Wageningen UR  Livestock Research en gefinancierd door het ministerie van LNV.