Reactie op DSB-petitie
Aan de voorzitter van de Tweede Kamer der Staten Generaal
Postbus 20018
2500 DE Den Haag
Datum 21 juni 2010
Betreft Verzoek om reactie petitie en toezegging AO
Ons kenmerk
FM/2010/4217 U
Geachte voorzitter,
Op dinsdag 20 april 2010 hebben de voorzitter en leden van de vaste commissie voor Financiën een petitie in ontvangst genomen van vertegenwoordigers van de organisaties DSBleed, DSBschadeclaim en DSBramp. In de procedurevergadering van de commissie van 21 april 2010 is besloten om mij te verzoeken een reactie te geven op de aan de commissie overhandigde informatie. Er is mij gevraagd om in te gaan op de incassopraktijken bij de afhandeling van het DSB faillissement en de mogelijkheden om de curatoren hierop aan te spreken. Gedurende het algemeen overleg van 10 maar 2010 heb ik al toegezegd contact te zoeken met de curatoren over de problematiek van gedwongen verkopen en de Kamer daarover te informeren. Met deze brief wil ik u over deze zaken informeren.
Ik heb de curatoren verzocht om meer duidelijkheid te geven over de problematiek van gedwongen verkopen en het incassotraject. De curatoren hebben mij medegedeeld dat als een klant de maandtermijnen van zijn hypothecaire lening niet op tijd voldoet eerst telefonisch contact wordt opgenomen. Dit gebeurt binnen een maand nadat de betaling had moeten plaatsvinden. Bij 2 maanden achterstand is er opnieuw contact en wordt aangezegd dat als de achterstand niet wordt ingelopen, de vordering ter incasso wordt overgedragen aan incassobureau Inspectrum. Op het moment dat er meer dan 3 maanden achterstand is, wordt de hoofdsom contractueel opeisbaar. De klant wordt hiervan bij brief op de hoogte gesteld met de aanzegging dat het volledig opeisbare bedrag binnen 5 dagen moet worden betaald. In dezelfde brief worden de incassokosten aangezegd. Deze kosten zijn (conform NVI-normen) gerelateerd aan de hoogte van het uitstaande bedrag. Bij de opeisbrief wordt altijd een informatiefolder gevoegd, waarin o.a. de staffel voor de in rekening gebrachte incassokosten staat.
Na het verstrijken van de termijn die wordt gesteld in de opeisbrief, verkeert de klant officieel in verzuim en kunnen rechtsmaatregelen worden getroffen. Veelal wordt met de klant echter een betalingsregeling afgesproken, waarbij de achterstand in termijnen wordt ingelopen. Als de klant de betalingsregeling niet nakomt, of weigert om zijn medewerking te verlenen, worden andere maatregelen genomen. De curatoren hebben mij aangegeven dat zij zorg dragen voor het volgende:
Er zal altijd zeer zorgvuldig naar een klacht worden gekeken voordat vergaande incassomaatregelen zoals executoriale verkoop van een huis worden getroffen. Tot deze maatregel wordt sowieso niet snel overgegaan, al is het maar omdat noch de klant, noch de curatoren baat hebben bij een executoriale verkoop. De opbrengst bij een executie is in de regel namelijk lager dan bij vrije verkoop. Er zal dus geprobeerd worden het huis onderhands te verkopen. Het betreft dan een gedwongen verkoop van de woning op de vrije markt, met medewerking van de klant, om de opbrengst te maximaliseren.
Zoals ik eerder heb aangegeven ligt de verdere afhandeling uiteindelijk bij de curatoren. In artikel 68 lid 1 Faillissementswet is geregeld dat de curator is belast met het beheer en de vereffening van de failliete boedel. Daar heb ik verder geen rol in. Ik hoop dat er voor de gedupeerden een passende oplossing gevonden wordt en we vertrouwen erop dat de curatoren hun werk op een zorgvuldige manier oppakken waarbij een correcte afweging wordt gemaakt van de belangen van de verschillende betrokkenen. Een curator behoort ook te handelen zoals in redelijkheid mag worden verlangd van een over voldoende inzicht en ervaring beschikkende curator die zijn taak met nauwgezetheid en inzet verricht (HR 19 april 1996, NJ 1996, 727). De heer Schimmelpenninck heeft onlangs in het programma Radar aangegeven dat de curatoren momenteel gesprekken voeren om te komen tot voorbeeldoplossingen. Ik hoop dat dit de gedupeerden enige houvast geeft in het vervolgtraject. De curatoren hebben toegezegd gedurende dit vervolgtraject optimale transparantie te betrachten. Ik zal op regelmatige basis contact met de curatoren onderhouden om mij van de voortgang op de hoogte te laten stellen.
Hoogachtend,
de minister van Financiën,
mr. drs. J.C. de Jager