Nieuwe en innovatieve eiwitten op het menu
"Er moet een verschuiving in de consumptie plaatsvinden van dierlijke eiwitten naar duurzaam geproduceerde dierlijke eiwitten en plantaardige eiwitten. Duurzaam geproduceerd, maar ook geconsumeerd met respect voor mens, dier en milieu."
Speech van de demissionaire minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit, G.Verburg, uitreiken certificaten SBIR-programma Nieuwe en innovatieve eiwitten op het menu, 21 juni 2010.
Dames en heren,
Hartelijk welkom allemaal. Geweldig om hier vandaag zoveel innovatie-kracht bij elkaar te hebben. En goed ook om al deze ondernemers te zien die kunnen en willen bijdragen aan de oplossing van maatschappelijke vraagstukken. Gewoon, door innovatief te durven zijn. Juist nu, in deze economische lastige tijden!
Vorig jaar ronde deze tijd, heb ik u uitgedaagd door middel van het MKB-innovatieprogramma SBIR (Small Business Innovation and Research) om met voorstellen te komen voor het ontwikkelen van nieuwe en innovatieve eiwitten. Van eiwitten - eindproducten of halffabricaten - die de consument straks kan gaan gebruiken om een duurzamer en tegelijkertijd ook gezond voedselpakket samen te stellen. En daarnaast - want het gaat bij deze SBIR niet alleen om productinnovatie – heb ik u uitgedaagd om ook met voorstellen te komen voor vernieuwende marktconcepten. Want die nieuwe eiwitten moeten natuurlijk wel aan de man en vrouw worden gebracht.
Dat hebben we geweten. Maar liefst 21 goede projectvoorstellen zijn ingediend. En daar bent u, als besten, van overgebleven. En dat geeft de burger moed, want er wacht ons een grote uitdaging. Immers, door met name de welvaartstijging gaan wereldwijd steeds meer mensen dierlijke eiwitten eten. En daardoor neemt niet alleen de druk op ons ecosysteem toe, maar komt ook de voedselzekerheid in het gedrang, in ieder geval onder druk te staan.
Een mogelijke oplossing is een efficiëntere productie. Maar alleen daarmee gaan we het hoogstwaarschijnlijk niet redden. Er moet ook een verschuiving in de consumptie plaatsvinden van dierlijke eiwitten naar duurzaam geproduceerde dierlijke eiwitten en plantaardige eiwitten. En met duurzaam bedoel ik geproduceerd, maar ook geconsumeerd met respect voor mens, dier en milieu.
Nederland kan daar, op mondiaal niveau, met al zijn kennis en kunde een heel belangrijke bijdrage aan leveren. Maar de blik moet niet alleen naar buiten worden gericht. Minstens zo belangrijk is dat we ook in Nederland zelf, die shift van dierlijke eiwitten naar duurzaam geproduceerde dierlijke eiwitten en plantaardige eiwitten gaan maken. En daar komt u als beste innovatieve ondernemers, om de hoek kijken.
Dat is natuurlijk geen gemakkelijke opgave. Dat begrijpen wij hier op LNV heel goed. Maar dat is SBIR op z’n best. Het brengt niet alleen het beste in mensen naar boven, het creëert ook nog eens een win-win situatie.
Voor de overheid:
- We maken de economie innovatiever
- We krijgen ‘out of the box’-oplossingen voor maatschappelijke vraagstukken
- We stimuleren ondernemerschap, wat altijd nodig is
- En ons beleidsrepertoire wordt er rijker en gevarieerder door.
En u, als ondernemer, krijgt dat extra steuntje, dat extra duwtje om uw innovatieve, spannende en misschien kansrijke idee in de praktijk uit te voeren.
De eerste horde heeft u genomen. En daar mag u trots op zijn, want de inschrijvingen waren van een hoog niveau. En inmiddels kunt u overgaan naar de tweede horde: het haalbaarheidsonderzoek.
Ik heb overigens gezien dat een aantal van u - tijdens deze eerste fase van dit onderzoek – toenadering tot elkaar heeft gezocht. De Vegetarische Slager, die vleesvervangers in de markt zet, en een aantal producenten van vleesvervangers, kijken elkaar bijvoorbeeld al diep in de ogen. En dat is mooi, dat is geweldig, want dat is nu juist de meerwaarde van SBIR. Ik hoop dan ook dat er nog meer mooie samenwerkingsprojecten in de pijplijn zitten.
Rest mij u allemaal heel veel succes te wensen. Met hele smakelijke resultaten en eindproducten die ik hopelijk snel in de supermarkt kan kopen of in het restaurant kan bestellen.