INTERVIEW - Enschede streeft ambitie stapje voor stapje na
De gemeente Enschede was al enkele jaren bezig met het digitaliseren van ruimtelijke plannen, toen vanuit het Rijk de nieuwe Wro werd ingevoerd. De afdeling RO in Enschede had het dus relatief gemakkelijk om aan de eisen van de wet te voldoen. “Al in 2007 waren we voor negentig procent klaar voor de wet”, zegt DURP-coördinator in Enschede Reginald Lefeu.
In dat jaar, 2007, zette de gemeenten haar bestemmingsplannen online. Daardoor waren er in Enschede al de nodige ervaringen met digitale plannen, vertelt Lefeu. “Het belangrijkste daarvan was eigenlijk dat de eigen organisatie er warm voor was. Daardoor waren de verschillende onderdelen van de gemeenten graag bereid om met elkaar aan tafel te zitten.”
Enschede als vraagbaak
Doordat iedereen binnen Enschede gelijk klaar stond, had Lefeu tijd voor andere dingen. “We hebben besloten om samen met het Rijk en andere gemeenten op te trekken. We fungeerden als een soort vraagbaak, en we zijn ook regelmatig op regionale bijeenkomsten geweest. Het is voor ons ook erg belangrijk geweest om daar ervaringen uit te wisselen. We waren wel al een tijdje bezig met digitaliseren, maar de wet stelde wel weer andere eisen. Er moest dus ook binnen onze organisatie nog wel het een en ander gebeuren.”
Voorbereidend werk vergemakkelijkt het proces
Uiteindelijk heeft het ook in Enschede nog tot 1 januari geduurd om klaar te zijn voor de nieuwe wet. “We hadden veel voorbereidend werk gedaan, en dat heeft het proces vergemakkelijkt. Uiteindelijk ben je toch nog tot de laatste momenten bezig om alles tot in de puntjes te regelen. Er gaat bijvoorbeeld veel tijd zitten in een zoektocht naar de juiste manier van ondertekenen of in het voeren van een analoog en digitaal proces naast elkaar.”
Vragen zullen vanzelf uitsterven
Op dit moment is Lefeu steeds meer van zijn implementatiewerkzaamheden aan het afronden. “We zitten nog in een overgangsfase, doordat sommige plannen voor 1 januari zijn ingediend, en anderen na 1 januari. Dat levert vooral vragen op, maar die vragen sterven vanzelf uit. Daarnaast merk ik dat het digitale loket voor ruimtelijke plannen goed gevonden wordt. Dat levert ook concrete vragen op, waar we mee aan de slag zijn. Ook dat zullen er mettertijd steeds minder worden.”
Steeds dichter bij hoogste ambitieniveau
Daarnaast gaat de gemeente Enschede nog zorgen voor een eigen omgeving waarin alle ruimtelijke plannen ook komen te staan. “Nu gebruiken we RO-Online, maar voor onszelf kan het ook handig zijn om bijvoorbeeld ruimtelijke plannen te verbeelden in combinatie met de welstandsnota of bouwvergunningen. Daar zijn we nu onder meer een GIS-viewer voor aan het ontwikkelen. Daarnaast willen we vooral naar een hoger ambitieniveau over de hele linie. Daarom werken we bijvoorbeeld ook aan een structuurvisie voor de hele gemeente. Stapje voor stapje komen we op ons gewenste niveau.”