Interview Doekle Terpstra: Bijdrage aan 40+ wijken stimuleert samenwerking
Niet alleen de veertig aandachtswijken, ook andere wijken hebben problemen met de leefbaarheid. Minister Van Middelkoop stelt 22 wijken in evenzoveel gemeenten in totaal 30 miljoen euro in het vooruitzicht om die problemen aan te pakken. Doekle Terpstra, voorzitter van de commissie die de wijken selecteerde: “Het gaat niet alleen om het geld, het is vooral een kwaliteitsimpuls.”
Jongeren in Terweijde in Culemborg die intimiderend gedrag vertonen. Gezinnen met meerdere problemen tegelijk in Wesselerbrink-Noord in Enschede. Zwerfafval en woninginbraken in de wijk Brukske in Venray. Niet alleen de veertig aandachtswijken, ook andere buurten hebben problemen met de leefbaarheid. Daarom trekt minister Van Middelkoop voor 22 wijken in totaal 30 miljoen euro uit om die problemen aan te pakken. De bijdrage komt uit een speciale pot van 60 miljoen euro voor deze zogeheten ’40+ wijken’. De overige 30 miljoen is vorig jaar al over 15 wijken verdeeld.
Samenwerking
Gemeenten konden een plan indienen om voor deze bijdrage in aanmerking te komen. Op basis van gegevens uit de ‘Leefbaarometer’ zijn 34 gemeenten met wijken waar de leefbaarheid onder druk staat hier in het bijzonder voor uitgenodigd. Anders dan vorig jaar kregen de kleinere gemeenten voorrang. Doekle Terpstra, voorzitter van de commissie die de 22 wijken selecteerde: “Vorig jaar zijn er kwaliteitscriteria opgesteld waar de aanvragen aan moesten voldoen, zoals een goede lokale samenwerking, inzicht in het te verwachten multipliereffect, medefinanciering en betrokken partners. Wij hebben vooral gekeken naar de lokale samenwerking, onder andere met bewoners, de culturele sector en de woningcorporaties. Dat is belangrijker dan het plan als zodanig.”
Brief
Volgens Terpstra gaat het niet alleen om het geld. De bijdrage is vooral een kwaliteitsimpuls. “Dit is een vruchtbare manier om competitie te organiseren. Het dwingt mensen tot nadenken en tot samenwerken. Maar voor de beoordeling moet die samenwerking natuurlijk niet alleen vanwege het projectvoorstel op gang zijn gekomen. Er moet al een voedingsbodem zijn.” De commissie heeft in een brief de minister en de Tweede Kamer opgeroepen om de samenwerking in deze kleine gemeenten, die vaak weinig ervaring hebben met de wijkaanpak, te steunen.
Bijeenkomst
Minister Van Middelkoop neemt met de definitieve selectie van de 22 wijken het advies van die commissie Terpstra integraal over. De gemeenten krijgen voor de aangewezen wijken een bijdrage die varieert van 1 tot 2 miljoen euro. Daaronder zitten ook de wijken die negatief in het nieuws waren, zoals het JES-gebied in Veenendaal, Terweijde in Culemborg, Holendrecht/ Venserpolder in Amsterdam en de Donderberg in Roermond. Terpstra adviseert het kabinet verder te investeren in kennisdeling tussen gemeenten, zodat ook andere steden met vergelijkbare problemen daarvan de vruchten kunnen plukken. De eerstvolgende gelegenheid daarvoor is op 24 juni 2010. Dan is er een bijeenkomst waarop alle gemeenten die een projectvoorstel hebben ingediend hun ervaringen uit kunnen wisselen.