Commissie Van Hall: vereenvoudiging pachtnormen mogelijk

De commissie Van Hall heeft advies uitgebracht over de knelpunten die zijn gerezen sinds de invoering van het nieuwe pachtstelsel. De commissie adviseert onder andere om per regio naast een bovengrens ook een ondergrens te maken voor de pachtprijs. Daarnaast stelt de commissie voor om de pachtprijs jaarlijks in plaats van tweejaarlijks aan te passen. De commissie stelt een vereenvoudiging van de berekening van de pachtprijs voor. De minister is verheugd dat de commissie unaniem advies heeft gegeven.

De nieuwe pachtnormen zijn in 2007 ingevoerd nadat een eerdere commissie onder leiding van Van Hall daarover een advies had uitgebracht. Het gaat vooral om de manier waarop pachtprijzen worden berekend. In het pachtnormenstelsel worden de pachtprijzen berekend naar het zogenaamde 'opbrengend vermogen' van het land en niet meer naar de economische waarde van het land.

De commissie adviseert om nog twee overgebleven punten te laten onderzoeken, namelijk het invoeren van toeslagen en aftrekposten in relatie tot productieomstandigheden en pachtnormen voor agrarische bedrijfsgebouwen.

Minister Verburg heeft het advies naar de Tweede Kamer gestuurd en zal later met een reactie komen.

Naast nieuwsberichten kunt u zich ook abonneren op onderwerp. Klik daarvoor op 'abonneren'.