Certificaten voor duurzame eiwitten en eiwitproducten
Minister Verburg van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) reikt op 21 juni certificaten uit aan ondernemers die onderzoek hebben gedaan naar duurzame eiwitten en eiwitproductie.
Door de gestage groei van de wereldbevolking en de toenemende welvaart in opkomende economieën stijgt de consumptie van vlees, zuivel en andere dierlijke eiwitten. De huidige productie en consumptie van dierlijke eiwitten is minder efficiënt dan die van plantaardige eiwitten en het pleegt een grote aanslag op ruimte, water, milieu en biodiversiteit. Zonder ingrijpen kan het ecosysteem dit niet blijven dragen. Om de draagkracht te herstellen is een duurzamere productie en consumptie van plantaardige en dierlijke eiwitten nodig. De consument kan daaraan bijdragen door een bewuste voedselkeuze te maken. Wil de consument voor duurzamere eiwitten of eiwitproducten kunnen kiezen, dan moet er ook voldoende aanbod zijn.
Negen ondernemers hebben het afgelopen halfjaar een haalbaarheidsonderzoek gedaan naar duurzamere eiwitten en eiwitproducten. Deze ondernemers hebben voor dit onderzoek ongeveer 45.000 euro gekregen.
Na dit haalbaarheidsonderzoek krijgen de ondernemers twee maanden de tijd om een voorstel in te dienen voor aanvullend onderzoek en ontwikkeling van hun product. In november worden hier uiteindelijk twee of drie ondernemingen voor uitgekozen.
Het onderzoek past in de uitgangspunten voor onderzoek en innovatie van de Agenda Duurzame Voedselsystemen, die het kabinet vorig jaar juni samen met de nota Duurzaam Voedsel heeft uitgebracht.
De gehonoreerde projecten uit het SBIR-programma zijn:
- Royal COSUN, Roosendaal – Eiwitten voor humane voeding uit suikerbiet. In Nederland wordt 70.000 hectare suikerbieten geteeld. Tot nu toe hoofdzakelijk voor de suiker, maar Royal COSUN wil onderzoeken of het technisch en economisch haalbaar is om uit het loof en de wortel van de biet eiwit te winnen. Suikerbieten produceren per hectare circa 1.400 kg eiwit dat mogelijk geschikt is voor verwerking in vleesvervangers.
- Hulshof Protein Technologies BV, Lichtenvoorde - Hybride eiwitconcept voor een hoogwaardige vleesbite bij (gedeeltelijke) vleesvervangers. HPT heeft een proces ontwikkeld dat een natief eiwitcomponent uit huidresten isoleert met een vezelstructuur die in belangrijke mate bijdraagt aan de verbetering van de 'vleeservaring' bij vleesvervangers. Projectdoel is om deze vezels, in samenwerking met een fabrikant van vleesvervangers, toepasbaar te maken in hybride producten die ook aantrekkelijk zijn voor de niet vegetariër.
- OJAH BV, Wageningen - Plantaardige texturaten met superieure beet op basis van lokale eiwitrijke (rest-)stromen. Het Ojah-proces maakt de productie mogelijk van een nieuwe categorie eiwitrijke, plantaardige texturaten: vochtrijk (tot 85%), vezels tot maar liefst 15 cm lang en met een unieke beet. Bijzonder is verder dat met deze vinding natte eiwitrijke (rest-)stromen kunnen worden verwerkt tot texturaten met een superieure beet of kauwsensatie. Deze kwaliteitseis is belangrijk voor een brede(re) consumentenacceptatie.
- Meatless BV, Goes - Applicatietechniek met Meatless, 'Eat meatless or eat less meat?'. In dit project wordt de hybridetechnologie verder geperfectioneerd en toegepast op andere producten dan uitsluitend vlees. Onderzocht gaat worden of andere verwerkingsmethoden en het gebruik van structuurverbeterende producten in combinatie met Meatless een verbetering en ook vereenvoudiging van de huidige bekende techniek teweeg kan brengen.
- Firma Ruig en zonen BV, Oostzaan – Mc BUGS. De Firma Ruig wil een methode ontwikkelen om op productieschaal eiwitten uit insecten te extraheren. De geëxtraheerde eiwitten moeten toepasbaar zijn als halffabricaat in de levensmiddelenindustrie. Het uiteindelijke doel is om een of meer breed geaccepteerde, (deels) op insecteneiwit gebaseerde vleesvervangers op de markt te brengen en zo op een duurzame wijze aan de toenemende vraag naar eiwitten te kunnen voldoen.
- LGem BV, Made - ‘Planktonburgers’ in de schappen: Duurzame eiwitten uit algen. Algeneiwit voor toepassing in voedingsmiddelen is nieuw. De innovatie richt zich op het ontwerp van een proces waarmee op commerciële schaal food-grade eiwit kan worden geproduceerd. Op basis van de huidige kennis is het niet duidelijk of het extractieproces voldoende efficiënt kan worden uitgevoerd en of het eiwit oplevert met de juiste producteigenschappen. Daarvoor is technisch haalbaarheidsonderzoek noodzakelijk.
- De Korte Weg BV, Ter Heijde – De Vegetarische Slager. Het doel van het project is het ontwikkelen van een nieuw marketing concept 'de Vegetarische Slager'. Het doel van 'de Vegetarische Slager' is de consumptie van plantaardig eiwit in Nederland te stimuleren door op lokaal en nationaal niveau gerechten met uitsluitend plantaardige ingrediënten te promoten. 'De Vegetarische Slager' is voorzien als conceptwinkel annex proef-atelier voor de zakelijke markt op een A-locatie, samen met het gelijknamige, laagdrempelige internetportaal en de bezorgservice.
- Meatproteins BV, Nijmegen - Ontwikkeling van nieuwe eiwitcomponenten uit slachtbijproducten van varkens. Meatproteins BV wil uit grondstoffen, afkomstig uit de varkensslachterij (pezen, huid, beenderen, vetweefsel, etc.) die op dit moment niet of slechts in beperkte mate gebruikt worden voor humane consumptie, een hoogwaardig eiwit produceren. Het rendement van de vleesproductie kan hierdoor aanzienlijk stijgen. Collageen eiwitten kunnen ingezet worden in de productie van samengestelde vleesproducten.
- Hulshof Protein Technologies BV, Lichtenvoorde - Hybride eiwitconcept voor hoogwaardige vleesBite bij non- en low-meat vleesvervangers.