Minister scoort in Genève een doelpunt tegen kinderarbeid

Minister Donner heeft zaterdag in Genève samen met de burgemeester van die stad, ms. Sandrine Salerno en internationale vertegenwoordigers van werkgevers en werknemers het startschot gegeven voor de dag tegen kinderarbeid op 12 juni 2010. De minister nam een penalty en trok een rode kaart tegen kinderarbeid. Honderden kinderen uit Frankrijk, Groot-Brittannië en Zwitserland waren bijeen om aandacht te vragen voor het bestrijden van kinderarbeid. De kinderen zongen een lied. Dit jaar is ‘Go for the goal, end child labour’ thema van de dag.


Minister Donner woonde in Genève de International Labour Conference (ILC) bij die eens per jaar wordt gehouden. Dit jaar stond onder meer het uitbannen van kinderarbeid op de agenda. Op de ILC zijn overheden, werkgevers en werknemers uit de hele wereld vertegenwoordigd. Minister Donner riep vrijdag alle partijen op de gemaakte afspraken te omarmen van een internationale conferentie die SZW in mei 2010 samen met de ILO heeft georganiseerd. Tijdens deze conferentie zijn concrete afspraken gemaakt om de ergste vormen van kinderarbeid in 2016 uit te bannen. Aan die conferentie namen 450 deelnemers uit tachtig landen deel.

Er zijn 215 miljoen kinderen in de wereld die werken. Een groot deel daarvan verricht gevaarlijk werk bijvoorbeeld in de landbouw of als kindsoldaat. Ook werken er veel kinderen in de seksindustrie.


Minister scoort doelpunt