1000 maatschappelijke stages beschikbaar bij bibliotheken

In het Library Concept Centre DOK in Delft gaf staatssecretaris Marja van Bijsterveldt (Onderwijs, Cultuur en Wetenschap) op 7 juni de officiële aftrap van de wervingscampagne voor de nationale Week van de Mediawijsheid. Tijdens deze Week, die van 24 november tot en met 1 december plaatsvindt, zetten scholieren zich voor hun maatschappelijke stage in om het publiek te helpen met allerlei vragen over mediawijsheid.

De bewindsvrouw nam hiervoor symbolisch 1000 maatschappelijke stageplaatsen in ontvangst. De middelbare scholieren gaan tijdens de Week van de Mediawijsheid bij de diverse bibliotheken aan de slag als “junior mediatrainers” en worden hiervoor speciaal getraind. Ze zullen het publiek helpen met allerlei vragen over mediawijsheid zoals: ‘‘wat moet ik doen om te kunnen Twitteren, hoe plaats ik mijn foto’s op Facebook en hoe kan ik veilig online betalen?”

Van Bijsterveldt vindt de inzet van junior mediatrainers in dit project een gouden vondst. “Jongeren zijn opgegroeid in de informatiesamenleving en zijn als geen ander geschikt om mensen te leren hoe verantwoord om te gaan met de diverse media. Het maakt hen daarnaast zelf bewuster van de gevaren en valkuilen, ” aldus de staatssecretaris.

De 1000 stageplaatsen komen tot stand door een samenwerking van Mediawijzer.net, scholen en bibliotheken. Ruim de helft van de 1100 Openbare Bibliotheken zet eind november hun poorten open als “Huis van de Mediawijsheid”.

Mediawijsheid

Media spelen een steeds belangrijkere rol in onze samenleving. Media zijn overal en hun maatschappelijke impact is groot. Het kabinet wil ouders en kinderen helpen om verantwoord met televisie, internet en andere media om te gaan. Op initiatief van de ministeries van OCW en van Jeugd en Gezin is daarom in 2008 het kenniscentrum Mediawijzer.net opgericht. Bij Mediawijzer.net zijn zo’n 250 organisaties aangesloten die een link hebben met mediawijsheid. Organisaties uit het onderwijs en de media, waaronder Kennisnet en het Instituut voor Beeld en Geluid, zijn samen verantwoordelijk voor dit kenniscentrum. Ook ouderorganisaties hebben een belangrijke stem.