HOGIAF
Toespraak van minister De Jager bij de Top-100 bijeenkomst van HOGIAF over ondernemerschap en de economische crisis, voor een publiek vanuit het Nederlands-Turks bedrijfsleven.
Ik vind het geweldig om vanavond opnieuw uw gast te mogen zijn.
Toen ik hier vorig jaar – op de eerste Top-100 bijeenkomst - sprak, eindigde ik mijn verhaal met te zeggen: “dat er nog veel bijeenkomsten mogen volgen!”
U nam natuurlijk allemaal aan dat ik die woorden aan u richtte, en dat was ook zo. Maar stiekem sprak ik ook tot mezelf! Want het is een genoegen hier te zijn.
Vorig jaar brak ik ook een lans om, juist in deze tijd van crisis, positief te blijven denken.
Het is makkelijk om bij de pakken neer te zitten, maar we hebben er niets aan. Daarom vind ik dat u als ondernemers respect afdwingt. U wijst ons de weg vooruit. U als ondernemers zorgt voor werkgelegenheid, en voor economische groei. U bent het medicijn dat ons land nodig heeft in deze tijd.
Op 28 mei las ik in de Volkskrant een artikel van iemand van de Universiteit van Tilburg. Hij wees er in dat artikel op dat de bijdrage van migranten aan de Nederlandse samenleving worden onderschat.
Ik denk dat je dat met name goed kunt zien aan het ondernemerschap binnen groepen met een migrantenachtergrond. Allochtone ondernemers laten zien hoe je actief deelneemt aan de samenleving. Zij bouwen aan ons land, tonen initiatief leveren een grote bijdrage.
Dames en heren,
Ondernemen is het leukste wat er is, maar niet het makkelijkste wat er is. Nu hoeven leuk en makkelijk ook niet perse samen te gaan.
Maar de bijdrage die ondernemers leveren aan onze economie en aan de samenleving, is zo belangrijk, dat het een taak is van de overheid om ondernemen zo gemakkelijk mogelijk te maken.
Op dit moment is ondernemen om twee redenen niet zo eenvoudig. Aan de ene moeilijkheid kunnen we zelf iets doen – dat is het soms ingewikkelde ondernemersklimaat in ons land - , de andere moeilijkheid moeten we samen me de rest van de wereld zien op te lossen – dat is de economische crisis.
Ik begin met de tweede moeilijkheid. De economische crisis.
De crisis heeft ons leven inderdaad niet gemakkelijker gemaakt. Er zijn banken ten onder gegaan, de werkloosheid is gestegen en de overheidsfinanciën zijn in hoog tempo verslechterd.
We kunnen niet afwachten tot alles vanzelf beter wordt. Dat zal namelijk niet gebeuren. We moeten aan de slag, er is werk aan de winkel.
We hebben zowel in Nederland als binnen de EU afspraken gemaakt over meer geld voor stimuleringsmaatregelen.
Want inderdaad, we moeten hier samen met andere landen optrekken. Problemen in andere landen beïnvloeden ook onze situatie. Nederland speelt hierin een actieve rol. Nederland heeft een open economie, we zijn voor de helft afhankelijk van het buitenland.
De eerste moeilijkheid van het ondernemen heeft te maken met het samenspel tussen ondernemers en de overheid.
Dat samenspel is één van de drijfveren geweest voor mij – als voormalig ondernemer - om naast mijn ondernemerschap maatschappelijk actief te zijn. Binnen het CDA, binnen het Innovatieplatform, enzovoort. Ik wilde mij graag inzetten voor een beter begrip, betere samenwerking tussen overheid en bedrijfsleven.
Direct nadat ik staatssecretaris werd ben ik hiermee aan de slag gegaan, en ook nu, als minister, blijf ik dat doen.
Ook de maatregelen uit het crisispakket die we in 2008 en 2009 hebben genomen waren dan ook vooral gericht op het stimuleren van ondernemerschap. Fiscale maatregelen, maar ook maatregelen om ondernemen makkelijker te maken, door het wegnemen van onnodige bureaucratie.
Er is maar één echte uitweg uit de economische crisis, en dat is door te ondernemen. Ondernemers zorgen voor banen, voor economische groei, voor innovatie. Daarom ging er een tandje bij, en is er echt veel gedaan om ondernemerschap te bevorderen.
- De VpB voor MKB-ondernemers heb ik verlaagd tot 20%.
- Ik heb deze kabinetsperiode de MKB-winstvrijstelling verhoogd van 10,5% naar 12%.
- Het urencriterium voor de MKB-winstvrijstelling heb ik afgeschaft. Iedere hybride ondernemer en deeltijdondernemer heeft nu dus recht op de MKB-winstvrijstelling.
- Overbodige en te ingewikkelde regels zijn verdwenen. De Eerstedagsmelding bijvoorbeeld – een instrument van wantrouwen – die is afgeschaft.
- Elektronisch factureren is voor de belastingdienst geen enkel probleem meer. Bedrijven sturen elkaar jaarlijks zo’n 500 miljoen facturen om de BTW te kunnen verrekenen. Het volledig digitaal factureren levert het bedrijfsleven een besparing op van naar verwachting zo’n 600 miljoen euro per jaar.
- Ik heb de Successiebelasting fors verlaagd, óók voor ondernemers. De bedrijfsopvolgingsregeling is sterk vereenvoudigd.
- De WBSO is verruimd en de innovatiebox is ingevoerd. De innovatiebox is de opvolger van de octrooibox, die veel beperkter was. Die nieuwe innovatiebox is juist ook heel interessant voor het MKB.
- En het tarief voor de vennootschapsbelasting voor innovatieve activiteiten is verlaagd van 25,5% naar 5%, en toegankelijk gemaakt voor het mkb.
En nu heb ik de mogelijkheid voor ondernemers om per kwartaal in plaats van per maand btw-aangifte te doen en af te dragen verlengd met een jaar tot eind 2011.
De verruimde mogelijkheid tot kwartaalaangifte ontstond in 2009. Eind 2010 zou deze tijdelijke crisismaatregel vervallen. Maar vanwege het succes heb ik de regeling met een jaar verlengd. Uit gegevens van de Belastingdienst blijkt dat steeds meer ondernemers hun btw-afdracht per kwartaal regelen. De afgelopen anderhalf jaar maakten al ruim 100.000 ondernemers de overstap naar de kwartaalaangifte.
De kwartaalaangifte levert bedrijven een liquiditeitsimpuls op van enkele miljarden euro.
Samen zijn de ondernemers die nu per kwartaal aangifte doen goed voor 90 procent van het totaal aan btw-inkomsten van de Staat. Dit hoge percentage bewijst het succes van de regeling, want in de jaren voor 2009 was dat maar 5 procent. Wie per kwartaal aangifte doet, heeft gedurende het kwartaal meer geld in kas en is minder tijd kwijt aan zijn administratie. Maar onderaan de streep betalen deze ondernemers net zo veel belasting als ondernemers die de aangifte per maand regelen.
Dames en heren,
Ik kom tot een eind. Opnieuw met een optimistische boodschap. Maar géén vrijblijvende boodschap! Want we moeten de juiste keuzes maken.
Het klopt dat onze economie sinds het derde kwartaal van 2009 weer wat groeit. Het klopt dat onze exportinkomsten weer groeien. Het klopt ook dat we door onze open economie ook flink kunnen profiteren van de stimuleringsmaatregelen van andere landen.
Maar we kunnen niet achterover leunen. De maatregelen die nodig zijn zullen hier en daar pijn doen. Maar Nederland zal daar sterker uitkomen. Daar zit mijn optimisme: dat het gaat lukken.
Bij de volgende Top-100 ga ik ervan uit dat onze economie weer gezond verklaard is. Ik ga ervan uit dat we de juiste maatregelen zullen hebben genomen.
En ik ga ervan uit dat ik op u, ondernemend Nederland, kan rekenen. Dan kunt u op mij rekenen.