Nederland eens met Veiligheidsraad over onderzoek Gaza-konvooi

Nederland is het volledig eens met de Veiligheidsraad dat er direct een gedegen, spoedig onafhankelijk onderzoek naar de gebeurtenissen rond de schepen met hulpgoederen voor Gaza. Dat zegt minister Verhagen in een reactie op de verklaring van de Veiligheidsraad.

De Israëlische marine heeft militairen ingezet bij het tegenhouden gisteren van de schepen met actievoerders en hulpgoederen op weg naar Gaza, waarbij doden en gewonden waren te betreuren. Een aantal van de actievoerders, waaronder 2 met de Nederlandse nationaliteit, is door Israël in hechtenis genomen.

De Veiligheidsraad vindt dat er een transparant onderzoek moet komen dat voldoet aan internationale standaarden. “Ik ben het daar volledig mee eens,” aldus minister Verhagen (Buitenlandse Zaken). “Het spoort ook met de verklaring van de Europese Unie die mede door Nederland is opgesteld.”

Het onderzoek moet in eerste instantie uitgevoerd worden door Israël. Indien gewenst kan het ook worden verricht door landen onder wier vlag de schepen van het konvooi voeren. Of er een rol is voor de VN of andere internationale instanties is pas daarna aan de orde.