Kamerbrief inzake het verslag van de Raad Algemene Zaken en Externe Betrekkingen(RAZEB) van 13 augustus 2008
Graag bieden wij u hierbij het verslag aan van de bijzondere Raad Algemene en Externe Betrekkingen (RAZEB) van 13 augustus 2008.
De minister van Buitenlandse Zaken,
Drs. M.J.M. Verhagen
De staatssecretaris voor Europese Zaken,
Drs. F.C.G.M. Timmermans
Verslag Raad Algemene Zaken en Externe Betrekkingen van 13 augustus
Naar aanleiding van de gebeurtenissen in Georgië had het Voorzitterschap op 13 augustus een bijzondere zitting van de Raad bijeengeroepen.
Minister Kouchner deed verslag van de bemiddelingsinspanningen van het EU-Voorzitterschap die het in nauwe samenwerking met het (Finse) OVSE-Voorzitterschap had gevoerd. Kouchner zei dat hij begrip kon opbrengen voor de emoties die de gebeurtenissen in Georgië hadden opgeroepen in tal van Europese lidstaten. Tegelijkertijd stelde hij dat het van groot belang is dat de EU eensgezind optreedt om een constructieve rol te kunnen spelen bij de oplossing van deze crisis. Hij deed verslag van de gesprekken die President Sarkozy in Moskou en Tbilisi had gevoerd, en waarbij er een akkoord was bereikt over de beginselen om het conflict tussen Rusland en Georgië te beslechten. De Russische president Medvedev en de Georgische president Saakashvili hadden zich daarbij gecommitteerd aan een zespuntenplan:
1. Afzien van gebruik van geweld;
2. Definitief staken van de vijandelijkheden;
3. Toelaten van humanitaire hulp in de regio;
4. Terugtrekking van de Georgische troepen naar hun kazernes;
5. Terugtrekking van de Russische troepen naar de lijnen van voor het uitbreken van de vijandelijkheden. In afwachting van een internationaal mechanisme, zullen de Russische vredestroepen additionele veiligheidsmaatregelen treffen;
6. Aanvang van internationale besprekingen over de modaliteiten van de veiligheid en stabiliteit in Abchazië en Zuid-Ossetië.
Deze basisbeginselen waren het resultaat geweest van moeizame en langdurige besprekingen met beide partijen. Minister Kouchner benadrukte dat een staakt het vuren was bereikt, maar dat er nog geen sprake is van een duurzame vrede. De situatie blijft nog buitengewoon fragiel. Minister Kouchner vroeg bijzondere aandacht voor de stroom vluchtelingen en ontheemden die op gang was gekomen.
Minister Stubb (Fins Voorzitter van de OVSE) sloot zich aan bij de analyse van Kouchner. Hij riep EU lidstaten op de OVSE bij te staan met mensen, geld en apparatuur. De OVSE heeft op dit moment een (veld)presentie van 200 man. Het was nodig het aantal waarnemers te verdubbelen.
Alle lidstaten, inclusief Nederland, spraken hun bijzondere waardering uit voor de inspanningen en resultaten van het Voorzitterschap. Er was brede consensus dat er geen militaire oplossing voor het conflict mogelijk is en dat het onderhandelingsspoor moet worden gevolgd. De territoriale integriteit en soevereiniteit van Georgië dienen daarbij volledig te worden gerespecteerd. Nederland riep daarbij de principes van de Slotakte van Helsinki in herinnering: Rusland moet zich aan internationale verplichtingen houden, maar ook Georgië moet de rechten van minderheden respecteren. Nederland sprak zijn bezorgdheid uit over de burgerslachtoffers die waren gevallen, onder wie de Nederlandse cameraman Stan Storimans.
Vele lidstaten onderstreepten het belang van snelle humanitaire hulp aan de slachtoffers van het conflict. De Commissie zei daartoe reeds € 1 miljoen te hebben vrijgemaakt. Ook ondermeer Nederland (€ 0,5 miljoen), België en Duitsland kondigden humanitaire bijdragen aan.
De Raad stemde in met raadsconclusies (bijgevoegd) waarin onderrmeer de Hoge Vertegenwoordiger Solana en de Commissie worden verzocht te komen met voorstellen over nadere invulling van de rol van de Europese Unie bij het bereiken van een duurzame oplossing van het conflict. De EU zal daarbij de verschillende (pijleroverstijgende) instrumenten waar zij de beschikking over heeft coherent moeten inzetten. Zowel de strategische relatie tussen de EU en Rusland, alsmede het Nabuurschapsbeleid dat de EU met Georgië voert, zullen daarbij worden betrokken. De EU zal voorts nauw samenwerken met de OVSE en de VN.
Een en ander zal worden besproken tijdens de informele RAZEB in Avignon op 5-6 september (“Gymnich”).