Kamerbrief inzake het rapport 'Joint External Evaluation of the Health Sector in Tanzania 1999 - 2006 en beleidsreactie
Met deze brief bied ik u hierbij aan het rapport “Joint external evaluation of the health sector in Tanzania 1999 – 2006” en mijn beleidsreactie daarop. De evaluatie werd onder gezamenlijke verantwoordelijkheid van donoren en de Tanzaniaanse overheid uitgevoerd door een consortium van externe deskundigen met financiering van Denemarken, Duitsland, Zwitserland en Nederland en is afgestemd met de Tanzaniaanse ministeries van Financiën en Gezondheid.
In de jaren negentig stagneerden de ontwikkelingen in de gezondheidssector in Tanzania, de dienstverlening was ver beneden de maat, de infrastructuur schoot te kort en er was nauwelijks samenwerking tussen de publieke sector en private actoren. Het beschikbare budget was erg laag en de ondersteuning door donoren was ongecoördineerd.
In 1999 werd voor het eerst een gezamenlijke strategie voor de gezondheidssector opgesteld en de afspraak gemaakt om samen te werken in het kader van een sectorale benadering. Als manier van samenwerken is de sectorale benadering bij uitstek geschikt om “ownership”en de voorspelbaarheid van de hulp te vergroten. Ook ontstaat er meer ruimte voor een meer integrale en effectieve aanpak van de structurele problemen. De evaluatie heeft in kaart gebracht of deze manier van samenwerken van de Tanzaniaanse overheid met de ontwikkelingspartners tot betere resultaten in de gezondheidssector leidt, welke maatregelen hebben gewerkt en welke verbetering behoeven.
Het goede nieuws van de evaluatie is dat mede dankzij onze ontwikkelings-samenwerking de dienstverlening is verbeterd. De kindersterfte is met ruim 18% afgenomen tot 112/1.000 in 2004/5. Het percentage chronisch ondervoede kinderen is ook afgenomen van 44% tot 38% in 2004/5. Vooral met betrekking tot malaria, HIV/AIDS, vitamine suppletie programma’s, medicijn voorziening, properheid van de instellingen en ook de attitudes en capaciteiten van de beschikbare gezondheidswerkers constateert de evaluatie vooruitgang. Maar moedersterfte is onvoldoende verminderd. Om daar echt verbetering in te brengen, is versterking van het hele gezondheidssysteem nodig.
In de beleidsreactie op deze evaluatie ga ik nader in op de bevindingen en aanbevelingen. Op basis van het door mij ingezette beleid ten aanzien van de Millennium Ontwikkelingsdoelen 3 en 5 zal Nederland in de beleidsdialoog met de Tanzaniaanse autoriteiten voorop zetten dat in het nationale gezondheidsbeleid meer specifieke sturing en monitoring nodig is op doelstellingen en resultaten die samenhangen met moedersterfte. Daarnaast blijft Nederland inzetten op verbetering van dienstverlening op districtsniveau door het belang te benadrukken van goede publiek private samenwerking, effectieve bescherming van toegang van kwetsbare delen van de samenleving, exploratie van mogelijkheden om ziektekostenverzekeringen te introduceren en vooral die mechanismen te ondersteunen die meer middelen op districtsniveau beschikbaar maken.
De minister voor Ontwikkelingssamenwerking,
Bert Koenders
Bijlagen
-
Beleidsreactie op rapport 'Joint External Evaluation of the Health Sector in Tanzania: 1999 to 2006'
Beleidsreactie op het rapport 'Joint External Evaluation of the Health Sector in Tanzania: 1999-2006'. Deze evaluatie is...
-
IOB - Joint External Evaluation of the Health Sector in Tanzania: 1999 to 2006
Evaluatie van de gezondheidssector in Tanzania in de periode 1999-2006, met nadruk op relevantie, vooruitgang en bereikte...
-
IOB - Joint External Evaluation of the Health Sector in Tanzania: 1999 to 2006 - Annexes
Bijlagen bij het rapport 'Joint External Evaluation of the Health Sector in Tanzania, 1999-2006’. Deze evaluatie is uitgevoerd...