Kamerbrief inzake beleidsnotitie milieu en hernieuwbare energie in ontwikkelingssamenwerking

Bij het aantreden van het kabinet hebben wij een intensivering op het gebied van hernieuwbare energie in ontwikkelingslanden aangekondigd. Daarvoor heeft het kabinet voor de periode 2008-2011 een bedrag van 500 miljoen euro gereserveerd.

Via deze beleidsnotitie “Milieu en hernieuwbare energie in ontwikkelings-samenwerking” breng ik u, mede namens mijn collega van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer, graag op de hoogte van de Nederlandse inzet voor de ontwikkeling van hernieuwbare energie in ontwikkelingslanden. Deze inzet beoogt om ontwikkelingslanden toegang te geven tot een energievoorziening die duurzaam is. Daarmee hopen wij bij te dragen aan armoedebestrijding, klimaatbeleid en stabiliteit.

Een mondiaal akkoord over het tegengaan van klimaatverandering zal, in het licht van het in Bali overeengekomen actieprogramma, vragen om een bredere en meer omvattende Nederlandse bijdrage aan inspanningen van ontwikkelingslanden op het vlak van mitigatie, adaptatie en vermeden ontbossing/herbebossing. Recent bent u daarover door ons geïnformeerd. Over de verdere ontwikkeling van die inzet richting Kopenhagen zult u op de gebruikelijke wijze worden geïnformeerd.

De minister voor Ontwikkelingssamenwerking,

Bert Koenders