Kamerbrief aan de Eerste Kamer inzake beantwoording vragen van het lid Smaling over verkiezingen in Kenia
Graag bieden wij u hierbij, mede namens de staatssecretaris voor Europese Zaken, de antwoorden aan op de schriftelijke vragen gesteld door het lid Smaling over verkiezingen in Kenia. Deze vragen werden ingezonden op 4 januari 2008 met kenmerk 140.043/u/GJH/EV.
De minister van Buitenlandse Zaken,
Drs. M.J.M. Verhagen
De minister voor Ontwikkelingssamenwerking,
Drs. A.G. Koenders
Antwoorden van de heer Verhagen, minister van Buitenlandse Zaken, en de heer Koenders, minister voor Ontwikkelingssamenwerking, mede namens de heer Timmermans, staatssecretaris voor Europese Zaken, op vragen van het lid Smaling (SP) over verkiezingen in Kenia.
Vraag 1
Bent u op de hoogte van de situatie in Kenia, ontstaan na de verkiezingen van 27 december 2007?
Antwoord
Ja.
Vraag 2
Deelt u de opvatting van de Europese Unie, die een prominente rol als verkiezingswaarnemer vervulde, dat er op grote schaal is gefraudeerd bij de presidentsverkiezingen?
Antwoord
Ik kan niet goed beoordelen of er op grote schaal is gefraudeerd bij de presidentsverkiezingen in Kenia, maar ik onderschrijf geheel de opvatting van de EU waarnemingsmissie (EU EOM), dat bij het verwerken van de stemresultaten op regionaal en centraal niveau onregelmatigheden hebben plaatsgevonden, die van invloed zijn geweest op de door de Election Commission of Kenya bekend gemaakte uitslag. Daarom heeft de EU EOM aangegeven, dat geen eenduidige uitspraak te doen is over wie de presidentsverkiezingen heeft gewonnen.
Vraag 3
Hoe waardeert u in de gegeven situatie het voorstel tot het ‘instellen van een onafhankelijk onderzoek’ ?
Vraag 4
Bent u bereid erop aan te dringen dat de Europese Unie zich met kracht inzet voor een hertelling van stemmen vanaf het punt waar de officials van de individuele stembureaus hun resultaten inleverden? Zo nee, waarom niet?
Antwoord
De Nederlandse inzet in de EU is dat bij de bemiddeling van AU-voorzitter Kufuor zowel het toewerken naar stabiele politieke verhoudingen als de legitimiteit van het democratische proces centraal dienen te staan. Nederland heeft zich in dit kader sterk gemaakt voor het instellen van een onafhankelijk onderzoek. Op basis van de recente ontwikkelingen heeft zelfs oppositieleider Odinga aangegeven dat een hertelling van de stemmen niet realistisch meer is, omdat de betrouwbaarheid van de stemresultaten van de individuele stembureaus niet meer gegarandeerd is.