Beantwoording vragen van het lid Van Baalen over het rapport 'Bloody Harvest' over onvrijwillige orgaandonatie in de Volksrepubliek China
Graag bied ik u hierbij de antwoorden aan op de schriftelijke vragen gesteld door het lid Van Baalen over het rapport 'Bloody Harvest' over onvrijwillige orgaandonatie in de Volksrepubliek China. Deze vragen werden ingezonden op 28 februari 2008 met kenmerk 2070813080.
De minister van Buitenlandse Zaken,
Drs. M.J.M. Verhagen
Antwoorden van de heer Verhagen, minister van Buitenlandse Zaken, op vragen van het lid Van Baalen (VVD) over het rapport 'Bloody Harvest' over onvrijwillige orgaandonatie in de Volksrepubliek China.
Vraag 1
Bent u bekend met het rapport ‘Bloody Harvest’ van 31 januari 2007 van de Canadese mensenrechtenadvocaat David Matas, en David Kilgour, voormalig lid van het Canadese Lagerhuis, waarin de Chinese praktijk wordt beschreven van de van overheidswege georganiseerde roof van organen van Falung Gong aanhangers? 1)
Antwoord
Ja, ik heb kennis genomen van zowel het oorspronkelijke rapport ‘Bloody Harvest’ van 6 juli 2006 als de op 31 januari 2007 gepubliceerde herziene versie ervan.
Vraag 2
Bent u bereid dit rapport te bestuderen en de Kamer een appreciatie te doen toekomen van de inhoud, conclusies en aanbevelingen van dit rapport, welke erop neer komen dat de Volksrepubliek China zich schuldig maakt aan het roven en verhandelen van organen van ter dood gebrachte Falung Gong aanhangers en dat de internationale gemeenschap deze praktijk bij de Chinese autoriteiten aan de orde moet stellen en veroordelen?
Vraag 3
Kunt u aangeven op welke wijze u de aanbevelingen van het rapport wenst op te volgen?
Antwoord
Ten aanzien van de inhoud en de conclusies is het tot op heden niet mogelijk gebleken om de in het rapport geüite beschuldigingen te verifiëren, omdat China niet wil meewerken aan een onafhankelijk onderzoek, de bronnen niet voor nader onderzoek beschikbaar zijn en onderzoek door diplomaten ter plaatse niets heeft opgeleverd.
Desalniettemin heeft Nederland de in het rapport naar voren gebrachte beschuldigingen bij de Chinese autoriteiten aan de orde gesteld. De mensenrechtenambassadeur heeft bij zijn bezoek in december 2006 bij de Chinese autoriteiten om opheldering gevraagd omtrent de berichtgeving over orgaanhandel van ter dood gebrachte Chinese burgers, waaronder Falun Gong-aanhangers. Daarnaast zijn beschuldigingen van orgaantransplantaties bij gevangenen ook tijdens de EU-China mensenrechtendialoog van mei 2006 – dus voor het verschijnen van het door u genoemde rapport – uitgebreid aan de orde gesteld. Dit onderwerp is ook tijdens de EU-China mensenechtendialoog in oktober 2006 en mei 2007 – na verschijnen van het bewuste rapport – nogmaals uitgebreid besproken met de Chinese autoriteiten. Voorts heeft Nederland, mede in EU-verband, bij de Chinese autoriteiten de zaak Gao Zhisheng aan de orde gesteld. Deze inspanningen zijn in lijn met aanbevelingen van het rapport.
De Chinese autoriteiten hebben de beschuldigingen uit het rapport van de hand gewezen. China heeft het afgelopen jaar wel een aantal positieve stappen gezet om orgaantransplantaties beter te reguleren. Het is echter zeer lastig om te verifiëren of de aangekondigde maatregelen ook daadwerkelijk worden geï mplementeerd. Het streven is hier tijdens de volgende EU-China mensenrechtendialoog nog eens nader op in te gaan.
Mijn medewerkers hebben vorig jaar met de heer Matas over het rapport en de aanbevelingen gesproken en geconstateerd dat geen additionele nieuwe informatie beschikbaar is. Op dit moment zie ik daarom geen reden om richting de Chinese autoriteiten verdere specifieke actie te ondernemen.
Vraag 4
Bent u bereid deze vragen te beantwoorden vóór het op dinsdag 25 maart te houden algemeen overleg over China?
Antwoord
Ja.