Beantwoording vragen van het lid Peters over de bilaterale samenwerkingsrelatie van de EU met Israël
Graag bied ik u hierbij de antwoorden aan op de schriftelijke vragen gesteld door het lid Peters over de bilaterale samenwerkingsrelatie van de EU met Israë l. Deze vragen werden ingezonden op 15 april 2008 met kenmerk 2070817740.
De minister van Buitenlandse Zaken,
Drs. M.J.M. Verhagen
Antwoord van de heer Verhagen, minister van Buitenlandse Zaken, op vragen van het lid Peters (Groen Links) inzake de bilaterale samenwerkingsrelatie van de EU met Israël.
Vraag 1
Heeft u kennisgenomen van het artikel in The Jerusalem Post “Israel begins overhaul of EU relations”?1
Antwoord
Ja.
Vraag 2
Kunt u bevestigen dat de Israëlische regering de EU een gedetailleerd voorstel voor intensivering van de bilaterale samenwerkingsrelatie heeft aangeboden? Zo ja, wat is de reactie van de EU op het voorstel?
Vraag 3
Wat is uw reactie op het voorstel?
Antwoord
Israël heeft inderdaad voorstellen gedaan voor het verdiepen en verbreden van de samenwerking met de EU. De EU en Nederland zijn van mening dat een verbreding en verdieping van de samenwerking tussen Israël en de EU op politiek, economisch en technologisch gebied positief kan bijdragen aan het Annapolis-proces, net als het verlenen van substantiële steun aan de de (weder)opbouw van een levensvatbare Palestijnse staat. Nederland en de EU hebben zich mede op grond daarvan eind vorig jaar positief uitgesproken over het starten van besprekingen met Israël over de wijze waarop de betrekkingen in het kader van het Europees Nabuurschapsbeleid geïntensiveerd kunnen worden. Het voornemen om te werken aan verbreding en verdieping van de relatie is ook aan de orde gekomen tijdens mijn bezoek aan Israël in januari van dit jaar (zie het reisverslag in mijn brief aan uw Kamer van 15 februari 2008, Kamerstuk 23432 nr. 247).
Vraag 4
Hebben één of meer lidstaten, of zelfs de EU, meegewerkt aan de totstandkoming van het voorstel?
Antwoord
Nee, niet voor zover mij bekend.
Vraag 5
Kunt u een overzicht geven van de terreinen waarop en de mate waarin de samenwerkingsrelatie met Israël zou worden uitgebreid volgens het Israëlisch voorstel? Wanneer en hoe kunnen de individuele lidstaten zich over deze uitbreiding uitspreken?
Vraag 6
Klopt het dat de EU en de Israëlische regering in juni een overeenkomst over de uitgebreide samenwerkingsrelatie willen sluiten?
Antwoord
Het Israëlische document bevat voorstellen ten aanzien van de intensivering van consultaties op politiek, parlementair en ambtelijk niveau, verdere integratie van Israël in de interne markt en deelname van Israël aan communautaire programma’s en agentschappen.
Besprekingen met Israël vinden plaats op hoog ambtelijk niveau. Het is mogelijk dat tijdens de EU-Israël Associatieraad van 16 juni a.s. nadere afspraken worden gemaakt over dit proces, m.n. over het tempo en de volgorde van de onderhandelingen.
Vraag 7
Welke voorwaarden worden in de onderhandelingen over uitbreiding van de samenwerkingsrelatie aan Israël gesteld inzake het respect voor de mensenrechten, de naleving van het internationaal humanitair oorlogsrecht en het versterken van het vredesproces?
Vraag 8
Wat zijn de gevolgen voor de nieuwe overeenkomst van een weigering door Israël om haar mensenrechtenbeleid te verbeteren en het internationaal humanitair oorlogsrecht na te leven?
Antwoord
De Nederland en de EU zijn van mening dat intensivering van de relaties op zijn plaats is, uitgaande van een positieve opstelling van Israël in het vredespro ces. De Nederlandse regering maakt zich sterk voor een versterking van de mensenrechtendialoog met Israël en voor een sub-comité mensenrechten en minderheden, zoals voorzien in het Associatie-akkoord. Dergelijke subcomités bestaan ook in het kader van de formele mensenrechtendialogen die de EU met andere regionale partners voert.
1: Israel begins overhaul of EU relations, The Jerusalem Post, 24 February 2008