Beantwoording vragen van het lid Irrgang over de voedselcrisis in de Hoorn van Afrika
Graag bied ik u hierbij de antwoorden aan op de schriftelijke vragen gesteld door het lid Irrgang over de voedselcrisis in de Hoorn van Afrika. Deze vragen werden ingezonden op 24 juli 2008 met kenmerk 2070826290.
De minister voor Ontwikkelingssamenwerking,
Bert Koenders
Antwoorden van de heer Koenders, minister voor Ontwikkelingssamenwerking op vragen van het lid Irrgang (SP) over de voedselcrisis in de Hoorn van Afrika.
Vraag 1
Wat is uw reactie op het artikel “Er dreigt een gigantische voedselcrisis in de Hoorn van Afrika”? 1)
Antwoord
De omschreven situatie baart mij ernstige zorgen, evenals de wereldwijd gestegen voedselprijzen en de verslechterde situatie in andere landen en regio’s. Daarom heb ik in april van dit jaar besloten om 8 miljoen Euro extra bij te dragen aan het ‘World Food Programme’ (WFP), dat internationaal om extra steun van 500 miljoen USD had verzocht. Van die extra Nederlandse bijdrage is (in overleg met het WFP) 1 miljoen Euro naar voedselhulp voor Somalië gegaan. Daarnaast heb ik, mede naar aanleiding van een verzoek van John Holmes, de adjunct secretaris generaal voor humanitaire zaken van de Verenigde Naties, eind juli besloten extra geld uit te trekken voor noodhulp aan Eritrea, Ethiopië en Somalië. Zie eveneens het antwoord op vraag 4.
Vraag 2
Herinnert u zich uw brief d.d. 1 juli jl. over de humanitaire hulptransporten naar Somalië nog? 2)
Antwoord
Ja.
Vraag 3
Kunt u uiteenzetten of, en zo ja wat er inmiddels naar voren is gekomen uit het onderzoek van een eventuele EU-bijdrage aan de implementatie van de VNVR-resolutie 1816 (2008)? Zijn er concrete toezeggingen door de EU dan wel een lidstaat gedaan? Zo ja, welke?
Antwoord
De Europese Unie onderzoekt de mogelijkheden voor een actieve rol van de EU bij de implementatie van VNVR-resolutie 1816 (2008). De RAZEB van 22 juli jl. heeft kennisgenomen van eventuele opties die de Europese Unie kan overwegen. Deze opties worden de komende tijd verder uitgewerkt en zullen tijdens de RAZEB van 15 september opnieuw worden besproken. In het licht van de steeds grotere humanitaire noden in Somalië zou een eventuele EU-inzet zich wat Nederland betreft in ieder geval moeten richten op het beschermen van humanitaire transporten tegen piraterij. Op 6 augustus jl. werd bekend dat de regering van Canada heeft besloten om op korte termijn een fregat ter beschikking te stellen voor de bescherming van transporten van het World Food Programme, tegen piraterij voor de kust van Somalië.
Vraag 4
Bent u bereid- gezien de waarschijnlijke rampzalige scenario’s en het tekort aan financiering- extra noodhulp te bieden aan de Hoorn van Afrika? Zo neen, waarom niet? Zo ja, hoeveel en per wanneer?
Antwoord
Ja. Dit jaar is reeds 9 miljoen Euro bijgedragen voor humanitaire hulp aan Somalië. Dit is inclusief het bedrag van 1 miljoen Euro dat extra is bijgedragen aan WFP, zoals is aangegeven in antwoord op vraag 1. Het internationale noodhulpverzoek voor Somalië is recent verhoogd. Ik heb dan ook besloten om op korte termijn een extra bijdrage te verlenen van 3 miljoen Euro ten behoeve van humanitaire hulp aan Somalië, waardoor dit jaar vooralsnog in totaal 12 miljoen Euro zal worden bijgedragen aan humanitaire hulp voor Somalië.
Verder is dit jaar reeds 3 miljoen Euro bijgedragen aan humanitaire hulp in Ethiopië. Binnenkort wordt een extra bijdrage afgerond van 5 miljoen Euro. Hiervan gaat 3 miljoen Euro naar het noodhulpfonds van de VN in Ethiopië (het Humanitarian Response Fund) en 2 miljoen Euro naar UNICEF. Vanwege de voortdurende noden in Ethiopië en het onlangs verhoogde internationale noodhulpverzoek voor Ethiopië zal ik daarnaast nog een extra bijdrage verlenen van 5 miljoen Euro, waardoor dit jaar vooralsnog in totaal 13 miljoen Euro zal worden bijgedragen aan humanitaire hulp voor Ethiopië.
Eerder dit jaar is 2,5 miljoen Euro bijgedragen aan humanitaire hulp voor Kenia en 1,5 miljoen Euro voor humanitaire hulp aan Eritrea. De bijdrage aan Eritrea zal met 1 miljoen Euro worden verhoogd, vanwege de verslechterende humanitaire situatie. De reeds verleende en de extra humanitaire hulp aan Eritrea wordt via multilaterale kanalen (UNICEF) verstrekt.
Uit het Central Emergency Response Fund (CERF), het centrale noodhulpfonds van de VN, is in 2008 tot nu toe 8,7 miljoen USD bijgedragen aan Somalië, 27,8 miljoen USD aan Ethiopië en 13,4 miljoen USD aan Kenia. Nederland is met een jaarlijkse bijdrage van 40 miljoen Euro één van de grootste donoren van het CERF.
1) NRC Next, 23 juli 2008
2) Kamerstuk 29 521, nr. 77, vergaderjaar 2007-2008