Beantwoording vragen van het lid Ferrier over mensenrechtenschendingen door Ethiopische troepen in Somalië
Graag bieden wij u hierbij de antwoorden aan op de schriftelijke vragen gesteld door het lid Ferrier over mensenrechtenschendingen door Ethiopische troepen in Somalië. Deze vragen werden ingezonden op 14 mei 2008 met kenmerk 2070820040.
De minister van Buitenlandse Zaken,
Drs. M.J.M. Verhagen
De minister voor Ontwikkelingssamenwerking,
Drs. A.G. Koenders
Antwoorden van de heer Verhagen, minister van Buitenlandse Zaken, en de heer Koenders, minister voor Ontwikkelingssamenwerking, op vragen van het lid Ferrier (CDA) over mensenrechtenschendingen door Ethiopische troepen.
Vraag 1
Kent u het bericht “Ethiopiërs moorden in Somalie”? 11) Hoe beoordeelt u dit bericht, dat is gebaseerd op een door Amnesty International gepubliceerd rapport?
Antwoord
Ja. In het rapport van Amnesty International waarnaar wordt verwezen, wordt gesteld dat alle bij het conflict in Somalië betrokken groepen en in het bijzonder de Ethiopische troepen en de troepen van de overgangsregering, zich schuldig maken aan mensenrechtenschendingen en schendingen van het internationaal humanitair recht.
Het staat vast dat in Somalië gewapende conflicten worden uitgevochten, hetgeen gepaard gaat met grove mensenrechtenschendingen. Dit is een ernstige zaak. De beschuldigingen door Amnesty International dienen dan ook serieus genomen te worden en verder onderzocht te worden door internationaal erkende instellingen, zoals UNOHCHR. Nederland zet zich daar in EU-verband voor in. In de Mensenrechtenraad heeft Nederland zich hard gemaakt voor verlenging van het mandaat van de onafhankelijke expert voor Somalië. Het ligt in het mandaat van deze onafhankelijke expert om mensenrechtenschendingen te onderzoeken, daarover voor eind 2008 in de raad te rapporteren en concrete aanbevelingen te doen. Bovendien worden de voor mensenrechtenschendingen verantwoordelijke partijen hierop aangesproken, zowel in multilateraal, als bilateraal verband.
Vraag 2
Op wat voor manier stelt u deze kwestie aan de orde bij de Ethiopische autoriteiten? Welke invloed kan de EU-gezant verder uitoefenen om de situatie aan te kaarten?
Antwoord
In de bilaterale contacten met de Ethiopische autoriteiten en in contacten in EU-verband wordt het optreden van Ethiopische troepen in Somalië frequent aan de orde gesteld en wordt er bij de Ethiopische autoriteiten op aangedrongen schendingen van mensenrechten te voorkomen. Er is een vertegenwoordiger van de Europese Commissie voor Somalië, maar er is geen EU-gezant voor Somalië. Voor de vertegenwoordiger van de Commissie is vanuit het perspectief van de EU geen rol weggelegd in deze zaak. Het EU-voorzitterschap kan de situatie echter wel aankaarten bij de Ethiopische autoriteiten en heeft dit ook gedaan.
Vraag 3
Hoe staat het momenteel met de humanitaire situatie in Somalië? Welke hulp is er voor de bevolking? Wat doet de internationale gemeenschap? Wordt de hulpverlening toegang verleend?
Antwoord
De humanitaire situatie in Somalië is verslechterd ten opzichte van 2007. Momenteel behoeven 2,6 miljoen mensen noodhulp, waaronder inmiddels meer dan éé n miljoen ontheemden. Indien de situatie zich op deze wijze voortzet, voorspelt de VN-Food Security Analysis Unit (FSAU) dat aan het eind van dit jaar 3,5 miljoen Somaliërs afhankelijk zullen zijn van noodhulp. De totale bevolking van Somalië is naar schatting ruim 9 miljoen. Onlangs classificeerde Adjunct Secretaris-Generaal van de VN voor Humanitaire Zaken, Sir John Holmes, de situatie in Somalië als ‘