Beantwoording vragen Van der Staay en Ferrier over de sluiting van 110 kerken in Indonesië als gevolg van optreden moslims

Graag bied ik u hierbij de antwoorden aan op de schriftelijke vragen gesteld door de leden Van der Staay en Ferrier inzake de sluiting van 110 kerken in Indonesië. Deze vragen werden ingezonden op 7 april 2008 met kenmerk 2070 816890.

De minister van Buitenlandse Zaken,

Drs. M.J.M. Verhagen

Antwoorden van de heer Verhagen, minister van Buitenlandse Zaken op vragen van de leden Van der Staaij (SGP) en Ferrier (CDA) over de sluiting van 110 kerken in Indonesië als gevolg van optreden moslims.

Vraag 1

Heeft u kennisgenomen van het bericht dat islamitische extremistische groeperingen en lokale overheden in Indonesië de sluiting van 110 kerken hebben afgedwongen in de periode van 2004-2007, veelal met dreiging en geweld? Zo ja, is dit bericht juist? 1)

Vraag 2

Hoe beoordeelt u dit bericht?

Antwoord

Ja. In de periode 2004-2007 zijn christelijke gebedshuizen gesloten onder druk van conservatieve en radicale islamitische organisaties. Het is onduidelijk hoeveel gebedshuizen het exact betreft. Het ging hierbij veelal om gebedshuizen die niet over de vereiste vergunningen beschikten, benodigd voor het openen van een gebedshuis. In reactie hierop heeft de Indonesische regering in maart 2006 een nieuwe regeling afgekondigd ter regulering van de opening van nieuwe gebedshuizen (Kamerstuk 1521, vergaderjaar 2005-2006).

Vraag 3

Neemt de dreiging en het gebruik van geweld jegens kerken in Indonesië toe? Wat is de trend in Indonesië als het gaat om godsdienstvrijheid?

Antwoord

Er lijkt zich recent een verbetering af te tekenen rond de situatie van christelijke gebedshuizen in Indonesië, hetgeen mede kan worden afgeleid uit het feit dat de laatste tijd minder incidenten zijn gerapporteerd. Deze incidenten hebben veelal een lokaal karakter en komen voor rekening van een klein aantal radicale organisaties.

Op nationaal niveau is de relatie tussen de verschillende religies in algemene zin goed en vindt regelmatig overleg plaats tussen de verschillende religieuze leiders.

Vraag 4

Bent u bereid om uw ernstige zorgen uit te spreken - zo mogelijk ook via de internationale gemeenschap - over deze ontwikkeling in de richting van de Indonesische autoriteiten en aan te dringen op adequate bescherming van de kerken tegen dreiging en geweld?

Antwoord

Nederland volgt de mensenrechtensituatie in Indonesië op de voet, zowel bilateraal als in EU-verband. De positie van religieuze minderheden neemt hierbij een permanente en vooraanstaande plaats in. Voorts wordt tijdens de huidige Mensenrechtenraadwerkgroep te Genève, de Universal Periodic Review, de positie van minderheden en de godsdienstvrijheid in Indonesië door Nederland uitdrukkelijk aan de orde gesteld. Ik zal in de reguliere contacten en in het kader van de dialoog der beschavingen een en ander ook aan de orde stellen.

1) Reformatorisch Dagblad, 3 april 2008