Beantwoording vragen van de leden Wilders en Bosma over een hoge medaille voor een terrorist die Nederlandse kinderen heeft vermoord

Graag bied ik u hierbij de antwoorden aan op de schriftelijke vragen gesteld door de leden Wilders en Bosma over een hoge medaille voor een terrorist die Nederlandse kinderen heeft vermoord. Deze vragen werden ingezonden op 17 april 2008 met kenmerk 2070818310.

De minister van Buitenlandse Zaken,
drs. M.J.M. Verhagen

Antwoord van de heer Verhagen, minister van Buitenlandse Zaken, op vragen van de leden Wilders en Bosma (beiden PVV) aan de minister van Buitenlandse Zaken over een hoge medaille voor een terrorist die Nederlandse kinderen heeft vermoord.

Vraag 1
Heeft u kennisgenomen van het bericht “Abbas honors Sbarro killer’s driver” ?1

Vraag 2
Kunt u zich de gruwelijke aanslag op de Sbarro pizzeria herinneren, waarbij onder andere vijf leden van de Nederlandse familie Schijveschuurder om het leven kwamen, te weten Mordechai Schijveschuurder, 43 jaar, Tzira Schijveschuurder, 41 jaar, Ra'aya Schijveschuurder, 14 jaar, Avraham Yitzhak Schijveschuurder, 4 jaar en Hemda Schijveschuurder, 2 jaar?

Vraag 3
Deelt u de mening dat het van een weerzinwekkende smakeloosheid getuigt als de leider van de zelfmoord-jihadist nu persoonlijk een medaille krijgt van de Palestijnse president?

Vraag 4
Beschouwt u de heer Abbas desondanks als een gematigd leider?

Vraag 5
Indien de terrorist inderdaad een medaille krijgt, deelt u dan de mening dat dan het moment gekomen is om alle contacten met de Palestijnse Autoriteit te verbreken?

Antwoord
In antwoord op bovenstaande vragen zij verwezen naar het krantenbericht waaraan de voetnoot refereert. De kop daarvan luidt: “Abbas: Awards for te rrorists have been revoked”. Het bericht beschrijft het besluit van de Palestijnse president om juist geen onderscheidingen toe te kennen aan een aantal Palestijnen dat in Israël gevangen zit wegens (medeplichtigheid aan) het plegen van terroristische aanslagen.

De gedachte om deze personen voor hun daden te onderscheiden keurt de regering overigens af. Het feit dat de familie Schijveschuurder getroffen is door een van die aanslagen, zou een dergelijk handelen voor Nederland extra pijnlijk gemaakt hebben. De regering meent dat terrorisme niet vergoelijkt, laat staan verheerlijkt mag worden, en draagt dit ook uit in haar contacten met de Palestijnse Autoriteit. De Palestijnse Autoriteit heeft tijdig ingezien dat zo een daad niet zou getuigen van de gematigdheid die zij hoort te betrachten terwijl zij zoekt naar een historisch compromis met Israël.

1: http://www.jpost.com/servlet/Satellite?cid=1208246580507& pagename=JPost%2FJPArticle%2FShowFull