Beantwoording vragen van de leden Van Gennip en Ferrier over de aanwezigheid van president Mugabe bij de FAO-conferentie in Rome

Graag bieden wij u hierbij de antwoorden aan op de schriftelijke vragen gesteld door de leden Van Gennip en Ferrier over de aanwezigheid van president Mugabe bij de FAO-conferentie in Rome. Deze vragen werden ingezonden op 6 juni 2008 met kenmerk 2070822110.

De minister van Buitenlandse Zaken,

Drs. M.J.M. Verhagen

De minister voor Ontwikkelingssamenwerking,

Drs. A.G. Koenders

Antwoorden van de heer Verhagen, minister van Buitenlandse Zaken en de heer Koenders, minister voor Ontwikkelingssamenwerking op vragen van de leden Van Gennip en Ferrier (CDA) over de aanwezigheid van president Mugabe bij de FAO-conferentie in Rome.

Vraag 1

Kent u het bericht ‘Koenders zal Mugabe ‘negeren’ op voedseltop’? 1) Hoe is het mogelijk dat president Mugabe ondanks zijn reisbeperkingen naar Europese Unie toch deze bijeenkomst in Rome kon bijwonen? Waren er geen maatregelen denkbaar om hem te weren? Heeft u de Italiaanse regering aangesproken op het verlenen van een visum aan president Mugabe?

Antwoord

Volgens art. 4 van het Gemeenschappelijk Standpunt van de Europese Unie over Zimbabwe dat betrekking heeft op de reisrestricties tegen president Mugabe en 130 andere leden van zijn regime, zijn deze reisrestricties niet van kracht als een lidstaat van de EU uit hoofde van het internationaal recht gebonden is als gastland van een internationale intergouvernementele organisatie. Italië heeft volgens de gebruikelijke procedure visumafgifte aan Mugabe in EU-verband gemeld.

Vraag 2
Deelt u de mening dat de aanwezigheid van president Mugabe niet alleen zeer ongewenst was, maar een grove belediging voor de burgers in Zimbabwe die lijden onder grote voedseltekorten, schrijnende economische crises en voortschrijdende onderdrukking en mensenrechtenschendingen? Zo neen, waarom niet? Deelt u de mening van de Australische minister van Buitenlandse Zaken Stephen Smith dat het toelaten van Mugabe, als verantwoordelijke voor voedseltekorten en hongersnoden in Zimbabwe, ‘obsceen’is? Zo neen, waarom niet?

Antwoord

Nederland betreurt de deelname van president Mugabe ten zeerste en heeft daaraan, bij monde van de minister van Ontwikkelingssamenwerking, publiekelijk ook uiting gegeven.

Vraag 3
Hoe heeft de Nederlandse regering zijn ongenoegen geuit over de aanwezigheid van president Mugabe? Hebt u geprotesteerd bij de FAO over het toelaten van Mugabe bij de conferentie? Hoe heeft de Nederlandse regering zijn ongenoegen geuit tijdens de toespraak van president Mugabe?

Antwoord

In een verklaring uitgesproken tijdens de conferentie heeft de EU, bij monde van de Europese Commissie mede namens de 27 lidstaten, kritiek geuit op het beleid van Zimbabwe en de desastreuze uitwerking daarvan op duurzame ontwikkeling. De EU heeft tevens gewezen op de gevolgen in termen van voedseltekorten en vluchtelingenstromen.

Vraag 4
Op welke manier gaat u zich inzetten, onder andere via de FAO en/of de RAZEB, om herhaling te voorkomen?

Antwoord

Nederland stelt de rol van Zimbabwe in internationale fora waar mogelijk aan de orde. Zo heeft Nederland zich in 2007, tezamen met Canada middels gezamenlijke wereldwijde demarches, met succes ingezet om benoeming van Zimbabwe tot (vice-) voorzitter van de bestuursraad van het Wereldvoedselprogramma (WFP) te voorkomen.

Vraag 5

Bent u bereid deze vragen te beantwoorden vóór het aanstaande algemeen overleg over de RAZEB op dinsdag 10 juni 2008? Zo neen, waarom niet?

Antwoord
Ja.

1) www.elsevier.nl, 2 juni 2008