Beantwoording vragen van de leden Van Bommel en Leijten over de reactie van de Europese Commissie op de Fifaregel '6+5'

Graag bied ik u hierbij, mede namens de staatssecretaris van VWS, de antwoorden aan op de schriftelijke vragen gesteld door de leden Van Bommel en Leijten over de reactie van de Europese Commissie op de Fifaregel ‘6 + 5’.

Deze vragen werden ingezonden op 2 juni 2008 met kenmerk 2070821720.

De staatssecretaris voor Europese Zaken,

Frans Timmermans

Antwoorden van de heer Timmermans, staatssecretaris voor Europese Zaken, mede namens mevrouw Bussemaker, staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, op vragen van de leden Van Bommel en Leijten (beiden SP) over de reactie van de Europese Commissie op de Fifaregel ‘6 + 5’.

Vraag 1

Wat is uw oordeel over het artikel “Europese Commissie tegen 6 plus 5 regel FIFA”? 1) Deelt u de mening dat de Europese Commissie zich niet moet bemoeien met de opstelling van een voetbalelftal?

Antwoord

Wij delen de mening dat de Europese Commissie zich niet moet bemoeien met de opstelling van een voetbalelftal. Dat is aan de betreffende coach. Dat de Europese Commissie zich uitspreekt over de home grown players rule en de 6 + 5 regel heeft niet te maken met de vraag hoe een elftal moet worden opgesteld, maar met de vraag of de door sportbonden opgestelde regels verenigbaar zijn met Europese regels.

Vraag 2

Deelt u de mening dat een belangrijke waarde aan voetbalclubs wordt toegekend vanwege hun regionale of nationale binding en herkenbaarheid? Indien neen, waarom niet?

Antwoord

Ja, sport speelt een maatschappelijk belangrijke rol en de nationale voetbalcompetitie vormt hierin een belangrijk element. Miljoenen mensen beleven plezier aan sport en voetbal in het bijzonder; niet alleen als beoefenaar en supporter, maar ook als vrijwilliger. Er is waarschijnlijk geen andere plaats in onze samenleving waar zoveel mensen elkaar ontmoeten. Hierin schuilt de kracht van sport, zoals verwoord in de sportnota van de staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.

Vraag 3

Deelt u de mening dat voetbal bestaat uit vooral nationale competities en dat maatregelen die een Europese voetbalmarkt stimuleren hiervoor een bedreiging vormen? Kunt u uw antwoord toelichten?

Antwoord

Nee, topsport, en dat is de nationale voetbalcompetitie, is van nature grensoverschrijdend. Het gaat er niet alleen om wie nationaal kampioen wordt, maar ook wie er mee kan doen aan de Europese competitie. Daarnaast zijn de voorbereidingen voor deelname aan Europese en Wereldkampioenschappen van groot belang. Als u deze dagen om u heen kijkt naar al het oranje, is het moeilijk vol te houden dat voetbal bestaat uit vooral nationale competities.

Vraag 4

Deelt u de mening dat het streven van de FIFA om de binding en herkenbaarheid van voetbalclubs met hun regio of land te beschermen en te versterken de steun van Nederland verdient? Zo ja, wat is uw oordeel over de Europese bemoeienis? Zo neen, kunt u dat uitleggen?

Antwoord

In de lijst van redenen waarom Nederlanders trots zijn op hun land staan sportprestaties met 83% aan de top. Topprestaties van het Nederlandse voetbalteam en de ‘eigen’ club zorgen voor een gevoel van verbondenheid in de Nederlandse samenleving en sportieve prestaties kunnen mensen stimuleren om hun eigen grenzen te verleggen.

Wij steunen het belang van een goede Nederlandse en Europese competitie. Hier zijn wel maatregelen voor nodig, zodat sportbonden en federaties regels kunnen ontwikkelen en toepassen. Zij hebben rechtszekerheid nodig of deze interne regels verenigbaar zijn met Europese regels. Wij pleiten hier al sinds een jaar voor en hebben samen met onze Franse collega’s bij de Europese Commissie aangedrongen op meer duidelijkheid voor de sportwereld. Dit heeft onder andere geresulteerd in een positieve uitspraak van het Europees Parlement en de Europese Commissie over de home grown players rule van de UEFA. Met deze regel wordt ook de investering in jeugdopleidingen bevorderd. Het is geen Europese bemoeienis, maar vanuit juridisch perspectief is het nuttig dat de Europese Commissie en het Europees Parlement zich hierover uitspreken.

Vraag 5

Bent u van mening dat een opstelling van een club te maken heeft met het vrij verkeer van werknemers? Zo ja, kunt u dat uitleggen? Zo neen, ziet u ook dat het argument van de Europese Commissie – dat het vrij verkeer van werknemers in het geding is – niet van toepassing is op de 6 + 5 regel?

Vraag 6

Bent u het eens met uitspraken van leden van de Europese Commissie dat de maatregel die de FIFA heeft genomen strijdig zou zijn met de Europese Verdragen? Zo ja, bent u bereid zich in te zetten om deze aan te passen dan wel voorstellen te doen die het streven van de FIFA ondersteunen? Zo neen, bent u bereid om zich in te spannen om de Europese Commissie te overtuigen hun mening te herzien dan wel af te zien van stappen om de maatregel van de FIFA te blokkeren?

Antwoord

De 6+5 regel is duidelijk en eenvoudig. We begrijpen daarom het FIFA-voorstel ook, maar tegelijkertijd is het logisch dat de Europese Commissie vanuit haar rol als hoedster van Europese regels een duidelijk signaal heeft willen afgeven. De Europese Commissie zegt: "volgens de huidige regel is de 6+5 regel niet verenigbaar met het vrij verkeer van werknemers, omdat werknemers op grond van nationaliteit worden gediscrimineerd." Waar het om gaat is dat we in Europa afspreken dat het specifieke karakter van sport en de maatschappelijke functie van sport moeten worden gerespecteerd. Daarom is het van belang om nu de politieke discussie te voeren, want heel veel sportbonden, niet alleen het voetbal, vragen om duidelijkheid. Dat hebben wij ook met onze Franse collega's beoogd toen wij vorig jaar in een memorandum de Europese Commissie opriepen om de sportbonden meer duidelijkheid te verschaffen zodat deze niet op ad hoc basis geconfronteerd worden met uitspraken van het Europese Hof, zoals het Bosman-arrest, over de verenigbaarheid met Europese regels.

1) http://www.volkskrant.nl/sport/article542492.ece/Europese_commissie_tegen_6_plus_5_regel_FIFA