Beantwoording vragen van de leden Pechtold, Ten Broeke en Van Baalen over de bedreiging van het kantoor, werknemers en politici van de Liberal Democratic Party (LDP) in Servië
Graag bied ik u hierbij de antwoorden aan op de schriftelijke vragen gesteld door de leden Pechtold, Ten Broeke en Van Baalen over de bedreiging van het kantoor, werknemers en politici van de Liberal Democratic Party (LDP) in Servië . Deze vragen werden ingezonden op 26 februari 2008 met kenmerk 2070812720.
De minister van Buitenlandse Zaken,
Drs. M.J.M. Verhagen
Antwoorden van de heer Verhagen, minister van Buitenlandse Zaken op vragen van de leden Pechtold (D66), Ten Broeke en Van Baalen (VVD) over de bedreiging van het kantoor, werknemers en politici van de Liberal Democratic Party (LDP) in Servië.
Vraag 1
Bent u bekend met de recente bedreigingen aan het adres van de LDP? 1)
Antwoord
Ja.
Vraag 2
Wat is uw reactie hierop?
Vraag 3
Bent u bereid de Servische autoriteiten op te roepen de kantoren van de LDP en aan deze partij geaffilieerde personen te beschermen, en zeker niet te bedreigen? Welke stappen bent u bereid te zetten om hun veiligheid te bevorderen?
Antwoord
Gezien het feit dat de bedreigingen aan het adres van de LDP niet op zich zelf staan heeft het Sloveens voorzitterschap namens de EU-lidstaten een demarche bij de Servische autoriteiten ondernomen. Tijdens de demarche is de zorg uitgesproken over de recente geweldadigheden in Belgrado gericht tegen Ambassades, media en lokale NGO’s en zijn deze acties door de EU scherp veroordeeld. Daarbij is gewezen op de verantwoordelijkheid die de Servische regering draagt ter bescherming van diplomatieke vertegenwoordigingen, de veiligheid van EU-burgers en bedrijven in Servië. De nationalistische retoriek van een aantal Servische politici, die het aanwakkeren van geweldadigheden niet schuwen, is hierbij krachten adgewezen. In EU–verband wordt de veiligheidssituatie gemonitord en er zal, indien de situatie verslechtert, bij de Servische autoriteiten op worden aangedrongen om adequate maatregelen te nemen en om het gebruik van geweld krachtig te veroordelen. Daarnaast staat de Nederlandse Ambassadeur al geruime tijd in contact met vertegenwoordigers van de LDP en zal in overleg met zijn EU-collega’s daar waar mogelijk ondersteuning bieden indien daarom gevraagd wordt.
Vraag 4
Wat is uw reactie op de recente ontwikkelingen, in het licht van de hervorming van Servië naar een pluriforme open en tolerante democratie, gezien het feit dat niet alleen ambassades van andere mogendheden die Kosovo hebben erkend worden bestormd, maar ook het hoofdkantoor van een Servische partij, die deel uitmaakt van het parlement en het democratisch proces?
Vraag 5
Bent u bereid in dialoog met de Servische autoriteiten te benadrukken dat de toekomst van Servië wat Nederland betreft in de Europese Unie ligt, maar dat de huidige opstelling en handelswijze daaraan in de weg staan?
Antwoord
Aan de Servische ambassadeur heb ik mijn zorg overgebracht over de recente ontwikkelingen en erop aangedrongen dat de autoriteiten in Servië zich verantwoordelijk opstellen. Ook in Belgrado is deze boodschap door de Nederlandse Ambassadeur aan de Servische regering overgebracht. Het aanbod voor een politieke dialogg ligt nog steeds op tafel. Niettemin blijft het aan Servië zelf om de noodzakelijke stappen te zetten richting verdere toenadering tot de EU, te beginnen bij volledige samenwerking met het ICTY.
Vraag 6
Deelt u de mening dat onder deze omstandigheden door de EU onder geen beding een politiek akkoord kan worden aangeboden dat er toe zou kunnen leiden dat Servië op bepaalde terreinen als handel, onderwijs en visaverschaffing versneld uitzicht wordt geboden op samenwerking met de EU, waar dit aan andere landen op de Balkan die proberen te voldoen aan de EU eisen en die constructief meewerken met de EU (Macedonië, Kroatië) wordt onthouden?
Antwoord
Er is geen sprake van dat Servië in het politieke akkoord, op terreinen als handel, onderwijs en visaverschaffing versneld uitzicht wordt geboden op samenwerking met de EU in tegenstelling tot andere landen op de Balkan.
De politieke dialoog voorziet overleg over intensivering van de voorbereidingen voor een SAO, in het bijzonder bij de verwezenlijking van vrijhandel, visaliberalisatie en onderwijssamenwerking.
1) Zie link