Beantwoording vragen van de leden Jager, Van Gennip, Ormel en Ten Hoopen over de voorgenomen sluiting van Nederlandse consulaten
Graag bied ik u hierbij, mede namens de staatssecretaris van Economische Zaken, de antwoorden aan op de schriftelijke vragen gesteld door de leden Jager, Van Gennip, Ormel en Ten Hoopen over de voorgenomen sluiting van Nederlandse consulaten. Deze vragen werden ingezonden op 28 mei 2008 met kenmerk 2070821340.
De minister van Buitenlandse Zaken,
Drs. M.J.M. Verhagen
Antwoorden van de heer Verhagen, minister van Buitenlandse Zaken, mede namens de heer Heemskerk, minister van Economische Zaken, op vragen van de leden Jager, Van Gennip, Ormel en Ten Hoopen (CDA) over de voorgenomen sluiting van Nederlandse consulaten.
Vraag 1
Kent u het bericht over de mogelijke dan wel voorgenomen sluiting van de Nederlandse consulaten in Emden, Kleve, Münster, Aken en Keulen en van het consulaat-generaal in Hamburg? 1) Klopt dit bericht? Zo ja, wat is de reden van de voorgenomen sluiting?
Antwoord
Ja, het bericht in het Dagblad van het Noorden waarnaar u verwijst is mij bekend. In het kader van het vernieuwingsprogramma van de rijksoverheid worden voorstellen gedaan voor verbetering van de flexibiliteit en de doelmatigheid van de organisatie, alsmede voor een aanzienlijke inkrimping. Ook het postennet wordt hierin betrokken. Tegen deze achtergrond zal een aanpassing van het netwerk van vertegenwoordigingen in Duitsland plaatsvinden. Het voornemen bestaat om de consulaten-generaal in Hamburg en Frankfurt te sluiten en te vervangen door NBSO’s (Netherlands Business Support Offices), uiteraard zolang daaraan behoefte bestaat vanuit het bedrijfsleven. In Stuttgart bestaat reeds een NBSO en in Leipzig zal binnenkort een NBSO worden geopend. Met de integratie van deze NBSO’s in het gehele netwerk van posten zal de economische dienstverlening aan het bedrijfsleven efficiënter, effectiever en flexibeler worden en zich meer dan voorheen richten op kansrijke regio’s in Duitsland.
Naast de wijzigingen in de vertegenwoordigingen in Hamburg en Frankfurt is de mogelijkheid onderzocht of een aantal honorair consulaten al dan niet zal worden gehandhaafd. Ik heb besloten besloten dat de honorair consulaten in Emden, Kleve, Münster, Aken en Keulen niet zullen worden gesloten. Hierbij zij aangetekend dat de honorair consuls in Duitsland niet zullen worden ingeschakeld bij de verstrekking van biometrische reisdocumenten die eind juni 2009 zal ingaan (zie o.m. mijn brief aan uw Kamer d.d. 5 juni 2008 inzake het verzoek van de vaste commissie voor Buitenlandse Zaken en betreffende het consulaat te Hobart). In het thans bij uw Kamer voorliggende wetsontwerp wijziging Paspoortwet wordt onder andere voorzien in het verruimen van de mogelijkheid voor niet-ingezeten Nederlanders hun paspoort in Nederland aan te vragen. Dit is vooral voor in het grensgebied met Nederland wonende Nederlanders van belang.
De taken van de consulaten-generaal die niet door de NBSO’s worden uitgevoerd, zullen worden overgenomen door de ambassade in Berlijn en de consulaten-generaal in Düsseldorf en München. Na deze herstructurering van het diplomatieke en consulaire netwerk in Duitsland, die gelijke tred houdt met de aanpassingen van het postennet in Duitsland van een aantal belangrijke (buur-)landen (Frankrijk, Denemarken, Verenigd Koninkrijk, Zweden en de Verenigde Staten), beschikt Nederland in Duitsland over een goed gespreid en voor de taken van het komende decennium adequaat uitgerust netwerk, dat in staat is de belangen van Nederland optimaal te behartigen.
Vraag 2
Deelt u de mening dat een mogelijke sluiting ernstige gevolgen kan hebben voor onder meer de verdere ontwikkeling van de Noordelijke Ontwikkelingsas, de economische contacten alsook de culturele en verenigingscontacten?
Antwoord
Nee, ik deel die mening niet gelet op het feit dat geen honorair consulaten zullen worden gesloten en dat de economische dienstverlening in Frankfurt en Hamburg zal worden gehandhaafd door NBSO’s.
Vraag 3
Kunt u de uitspraak bevestigen van de woordvoerder van de Nederlandse ambassadeur in Berlijn dat, bij mogelijke sluiting, het consulaat-generaal te Hamburg zou worden vervangen door een Netherlands Business Support Office (NBSO) en een honorair consul? Deelt u de mening dat deze verandering een verslechtering is en dat dit een negatieve invloed kan hebben op de goede Nederlandse-Duitse betrekkingen?
Antwoord
Zie het antwoord op vraag 1.
Vraag 4
Bestaan er andere voornemens om consulaten en/of consulaten-generaal in Duitsland en/of in de rest van de wereld te sluiten? Zo ja, welke en waarom? Op welke wijze wordt de dienstverlening aan het Nederlandse bedrijfsleven dan op hoog niveau voortgezet?
Antwoord
In het beleidsprogramma van het kabinet is gesteld dat de dienstverlening aan het bedrijfsleven zal worden verbeterd. Bedrijven, en dat geldt nadrukkelijk ook voor het MKB, kunnen van het Nederlandse postennet in het buitenland verwachten dat zij zo goed mogelijk worden geïnformeerd over marktkansen en potentiële partners. Economische diplomatie en economische dienstverlening vormen een kerntaak van het postennet. NBSO’s kunnen zich volledig op de economische dienstverlening concentreren. In het kader van het genoemde vernieuwingsprogramma wordt gestreefd naar meer samenwerking in het postennet en efficiencyverhoging om de economische dienstverlening zo toegespitst en flexibel mogelijk te maken. Concreet bestaat het voornemen om het consulaat-generaal in Montréal te sluiten en de werkzaamheden van de consulaten-generaal in Rio de Janeiro en Osaka aan te passen. Daarnaast wordt bij voortduring gekeken naar de functionele inzet van honorair consuls, bijvoorbeeld in het licht van onder meer de technologische ontwikkelingen op consulair gebied. Daarbij wordt het beleid voortgezet de honorair consuls zoveel mogelijk bij de taken van het beroepspostennet te betrekken.
Vraag 5
Bent u bereid het kennelijk voorgenomen besluit nog te herzien en de huidige situatie te laten voortbestaan, mede in het licht van bijvoorbeeld de sterk veranderende geografische verhoudingen binnen de Europese Unie (zoals de opkomende economische markten in Noord- en Oost-Europa) en het belang van de betrekkingen tussen Nederland en Duitsland? Zo neen, waarom niet?
Antwoord
Het voorgenomen besluit inzake het vernieuwingsprogramma bij het ministerie van Buitenlandse Zaken wordt op dit moment besproken met de Ondernemingsraad van dit ministerie. De veranderingen die het gevolg zijn van de uitbreiding van de Europese Unie en van de grotere interne markt, zijn juist een belangrijke drijfveer voor de aanpassing van het netwerk van vertegenwoordigingen in Duitsland omdat met die aanpassing meer mogelijkheden ontstaan Nederlandse ondernemingen te ondersteunen de kansen te benutten die deze ontwikkeling hen biedt.
1) Dagblad van het Noorden, 27 mei 2008