Beantwoording vragen van de leden Diks en Halsema over het reisadvies Israël en de Palestijnse Gebieden
Graag bied ik u hierbij de antwoorden aan op de schriftelijke vragen gesteld door de leden Diks en Halsema over Kamervragen Reisadvies Israël en de Palestijnse Gebieden. Deze vragen werden ingezonden op 1 oktober 2008 met kenmerk 2008Z03350.
De minister van Buitenlandse Zaken,
Drs. M.J.M. Verhagen
Antwoorden van de heer Verhagen, minister van Buitenlandse Zaken op vragen van de leden Diks en Halsema (Groen Links) over Kamervragen Reisadvies Israël en de Palestijnse Gebieden.
Vraag 1
Heeft u kennisgenomen van het veranderde reisadvies voor Israël en de Palestijnse gebieden op de website van uw ministerie? 1
Antwoord
Ja.
Vraag 2
Deelt u de mening dat mensen met een Nederlands paspoort dezelfde mobiliteit en rechten behoren te krijgen van de Israëlische autoriteiten en dus geen uitzondering moet worden gemaakt voor Nederlandse Palestijnen? Hoe bekijkt u in dat licht uw reisadvies voor Nederlandse Palestijnen om niet over het vliegveld Ben Gurion te reizen?
Antwoord
De regering heeft in een eerder antwoord op soortgelijke vragen gesteld dat zij het in algemene zin betreurt wanneer Nederlanders met geldige Nederlandse reisdocumenten de toegang tot derde landen wordt geweigerd. Ieder land is soeverein in het al dan niet toelaten van buitenlanders tot het eigen grondgebied, op basis van eigen afwegingen en regels. Eigen onderdanen mogen in beginsel niet worden geweigerd, maar buitenlanders wel. Het bezit van een geldig Nederlands paspoort is dan ook niet relevant (antwoorden op vragen van het lid Halsema, aanhangsel 2007-2008, nr. 2461, resp. de leden Halsema en Peters, aanhangsel 2006 – 2007 nr 1412). Israël neemt vanuit de eigen veiligheidsoptiek bepaalde maatregelen. In het reisadvies worden houders van een Nederlands paspoort die ook in het bezit zijn van een Palestijns ID daarom geïnformeerd over de procedures die in Israël gelden.
Vraag 3
Hebben andere Europese landen eenzelfde reisadvies voor hun burgers van Palestijnse afkomst? Zo ja, welke landen? Zo neen, weet u waarom andere landen niet gekozen hebben voor een dergelijk reisadvies?
Antwoord
Ja, een aantal landen waaronder België, Duitsland, VK, Frankrijk, Italië, Spanje, geeft een soortgelijk reisadvies. Reisadviezen en veiligheid zijn regelmatig terugkomende onderwerpen in EU-overleg ter plaatse. Uiteindelijk heeft elk (EU) land zijn eigen verantwoordelijkheid omtrent het informeren van zijn burgers.
Vraag 4
Heeft u deze materie recent, in elk geval bij het besluit tot wijziging van uw reisadvies, met uw Europese collega’s besproken, zoals u ook aangeeft te willen doen in eerder beantwoorde schriftelijke vragen van het lid Halsema (GroenLinks) over de weigering van de Israëlische regering om journaliste Abir Sarras tot Israël toe te laten? 2 Zo ja, wat is de stand van zaken bij de besprekingen tussen de EU en Israël over deze materie? Zo neen, wanneer bent u van plan dit onderwerp bij uw collega’s aan de orde te stellen?
Vraag 5
Wordt deze materie ook meegenomen in de huidige onderhandelingen met Israël over intensivering van de relaties in het kader van het Europees Nabuurschapsbeleid? Bent u ook van mening dat dit het juiste platform is om bij Israël af te dwingen Palestijnen met de nationaliteit van een Europees land dezelfde rechten te geven als andere EU-burgers? Zo neen, waarom niet?
Antwoord
Hoewel lidstaten nog altijd hun eigen reisadvies opstellen/vaststellen, is het streven te komen tot harmonisatie. In het reguliere EU-overleg over consulaire zaken, waarin ook reisadviezen worden besproken, is dit onderwerp niet aan de orde gekomen. Het voornemen is om dit soort aangelegenheden te bespreken in het kader van de intensivering van de relaties tussen Israël en de EU, waartoe in juni 2008 tijdens de EU-Israël Associatieraad besloten is. Israël is een belangrijke partner voor de EU, en vice versa. Aan de nadere invulling van de intensivering van de relatie wordt thans gewerkt. Deze zal zich mede richten op JBZ-samenwerking en het bevorderen van “people-to-people”-contacten. Onbekend is nog wanneer zal worden gesproken over die nadere invulling.
De Europese Unie heeft al vaker de kwestie van het al dan niet toegang verlenen aan EU-burgers van Palestijnse origine aan de orde gesteld bij Israël vanwege de politieke onwenselijkheid van het beleid, alsmede vanwege de onduidelijkheden met betrekking tot de criteria die Israël hanteert.
Benadrukt zij evenwel dat Israël het recht heeft om zichzelf te beschermen en vanuit de eigen veiligheidsoptiek bepaalde maatregelen mag nemen. De EU zal in dit overleg niet kunnen afdwingen dat Israël zijn handelwijze wijzigt.
Bijlagen
- Reisadvies Israël en de Palestijnse Gebieden, zoals op de BZ-website;
- Aanhangsel Handelingen II nr. 2461, vergaderjaar 2007-2008.
1: http://www.minbuza.nl/nl/reizenlanden/reisadviezen,reisadvies_israel_en_de_palestijnse_gebieden.html
2: Aanhangsel Handelingen II nr. 2461, vergaderjaar 2007-2008