Beantwoording vragen over de mensenrechtensituatie in Tibet en het instellen van een Speciale Vertegenwoordiger voor Tibet

Graag bied ik u hierbij de antwoorden aan op de schriftelijke vragen gesteld door de leden Pechtold (D66), Van Bommel (SP), Halsema (Groen Links), Van Baalen (VVD) en Ouwehand (PvdD) over de mensenrechtensituatie in Tibet en het instellen van een Speciale Vertegenwoordiger voor Tibet. Deze vragen werden ingezonden op 26 maart 2008 met kenmerk 2080815600.

De minister van Buitenlandse Zaken,

Drs. M.J.M. Verhagen

Antwoorden van de heer Verhagen, minister van Buitenlandse Zaken op vragen van de leden Pechtold (D66), Van Bommel (SP), Halsema (Groen Links), Van Baalen (VVD) en Ouwehand (PvdD) over de mensenrechtensituatie in Tibet en het instellen van een Speciale Vertegenwoordiger voor Tibet.

Vraag 1

Herinnert u zich de motie-Dittrich waarin de regering wordt verzocht zich in Europees verband in te spannen voor de benoeming van een Speciale Vertegenwoordiger voor Tibet? 1)

Antwoord

Ja.

Vraag 2
Bent u bereid te onderzoeken of er inmiddels binnen de EU steun bestaat voor de instelling van een speciale vertegenwoordiger? Waarom wel/niet?

Antwoord

Tijdens de informele bijeenkomst van de ministers van Buitenlandse Zaken van de EU van 28 en 29 maart jl. is over Tibet gesproken. Bij deze bijeenkomst is een verklaring uitgegeven, waarin de EU-ministers hun ernstige zorgen over de situatie in Tibet hebben uitgesproken. Zij hebben alle geweld veroordeeld en hun medeleven betoond met de slachtoffers. Ook verzochten de ministers dat arrestanten conform internationale standaarden worden behandeld. Zij benadrukten het belang van vrije toegang van de pers tot Tibet. Tot slot riepen de EU-ministers op tot een substantiële, constructieve dialoog, waarin kernpunten als het behoud van de Tibetaanse taal, cultuur, religie en tradities aan de orde komen.

De instelling van een speciale vertegenwoordiger is in een aantal gevallen nuttig gebleken, zoals in het geval Birma. De mogelijke effectiviteit van dit instrument dient voorop te staan. De mogelijkheid van een EU-missie naar Tibet en een eventuele speciaal vertegenwoordiger zal nog in formeel Raadskader ter sprake komen. Op dit moment is het de vraag of een EU speciale ver tegenwoordiger van de Chinese autoriteiten toestemming krijgt om Tibet te bezoeken, wat een essentiële voorwaarde is voor een doeltreffend optreden. De Chinese autoriteiten geven op dit moment buitenlanders alleen in het kader van door de overheid georganiseerde missies toestemming om Tibet en delen van andere provincies waar grote Tibetaanse minderheden wonen te bezoeken. Bij de bespreking in Raadskader zal moeten worden bezien of de instelling van een EU speciale vertegenwoordiger voor Tibet op dit moment het meest geëigende instrument is voor de EU om een daadwerkelijke verbetering van de situatie in Tibet tot stand te helpen brengen.

Vraag 3
Bent u bereid in navolging van premier Brown (Verenigd Koninkrijk) de Dalai Lama uit te nodigen in Nederland? Kunt u uw antwoord toelichten?

Antwoord

De Dalai Lama brengt in mei 2008 op eigen initiatief een bezoek aan een aantal Europese landen, waaronder het Verenigd Koninkrijk. In het kader van dat bezoek heeft premier Brown aangegeven bereid te zijn de Dalai Lama te ontvangen. Er is derhalve geen sprake van een specifieke uitnodiging van premier Brown aan de Dalai Lama om het Verenigd Koninkrijk te bezoeken.

1) Kamerstuk 29 200 V, nr. 47