Terugvordering (claw back) bonussen in de financiële sector
Uitkering of toekenning van bonussen moet in de toekomst ongedaan kunnen worden gemaakt of worden teruggevorderd. Dat geldt voor bonussen die achteraf bezien zijn toegekend op basis van onjuiste (financiële) gegevens (claw back) en voor bonussen die wegens onredelijkheid en onbillijkheid niet kunnen worden gerechtvaardigd. De ministerraad heeft op voorstel van minister Hirsch Ballin van Justitie ingestemd met deze algemene basisregeling middels een wijziging van het Burgerlijk Wetboek. De ministerraad heeft daarnaast op voorstel van minister De Jager van Financiën ingestemd met aanvullende maatregelen voor de financiële sector middels een wijziging van de Wet op het financieel toezicht.
De afgelopen jaren hebben bonusuitkeringen geleid tot grote maatschappelijke beroering. De kritiek heeft niet alleen betrekking op de hoogte van de bonussen, maar vooral ook op de omstandigheid dat bonussen zijn toegekend of uitgekeerd in perioden dat bedrijven gebukt gingen onder grote financiële problemen als gevolg van de wereldwijde financiële crisis. Zeker in de financiële sector zijn er excessen geweest.
De algemene basisregeling geldt voor alle naamloze vennootschappen (NV's) en voor banken en verzekeraars. Voor de financiële sector wordt daar bovenop een versterkte regeling ingevoerd. De regeling geldt voor:
- Alle financiële ondernemingen.
- Alle variabele beloningen. De basisregeling is alleen van toepassing op bonussen. In de financiële sector is dit uitgebreid tot alle variabele beloningen, dus ook bijvoorbeeld winstdelingen.
- Alle dagelijkse beleidsbepalers. De basisregeling is alleen van toepassing op bestuurders. In de financiële sector is dit uitgebreid tot het ruimere begrip dagelijkse beleidsbepalers.
De wettelijke bevoegdheid is ook belangrijk omdat het kabinet heeft aangekondigd bij nieuwe steunaanvragen op het punt van bonussen strenge eisen te zullen stellen.
De ministerraad heeft ermee ingestemd de wijziging van de Wet financieel toezicht voor advies aan de Raad van State te zenden. De tekst van het wetsvoorstel en van het advies van de Raad van State worden openbaar bij indiening bij de Tweede Kamer. Inwerkingtreding vóór 1 januari 2011 is mogelijk, wanneer de parlementaire behandeling voorspoedig verloopt.