Provincies overtreffen verwachtingen bij aanpak bedrijventerreinen

Ministers Tineke Huizinga van VROM en Maria van der Hoeven van EZ zijn lovend over de provinciale programma’s om verouderde bedrijventerreinen op te knappen. Acht provincies hebben hun plannen ingediend en nu al worden de doelstellingen gehaald.

Naar verwachting zal de teller pas stoppen bij ruim 7400 hectare te herstructureren bedrijventerreinen. Dat is ruim boven het afgesproken aantal, zo laten de ministers weten in een brief aan de provincies.

Herstructurering bedrijventerreinen

Vorig jaar spraken het Rijk, IPO en VNG af dat de provincies tot 2013 6.500 hectare aan verrommelde bedrijventerreinen op zouden knappen. Aanleiding was een toenemende zorg over een overschot aan snel verouderende bedrijventerreinen. De partijen spraken af beter samen te werken bij de uitgifte van nieuwe terreinen en zuiniger met de ruimte om te gaan. Hoewel er sprake is van grote regionale verschillen in de aanpak, hebben alle provincies hun beoogde regie-rol voortvarend opgepakt. En dat is volgens minister Huizinga precies de bedoeling: “Het kan dus wel: zorgen voor een mooi landschap en voor een uitstekend vestigingsklimaat. Als we zuinig omgaan met de ruimte en aantrekkelijke bedrijventerreinen realiseren, is dat goed nieuws voor de economie en voor ons mooie landschap.”

Inmiddels zijn 8 van de 12 programma’s ingediend. Flevoland, Groningen, Drenthe en Friesland hebben uitstel gekregen tot 1 juni 2010. De plannen zijn beoordeeld op het aantal te herstructureren hectares, mate van provinciale cofinanciering en uitwerking van de regionale samenwerking. De ministers zullen de voortgang jaarlijks met alle provincies afzonderlijk bespreken.

Financiering

De ingediende plannen zijn voor Van der Hoeven aanleiding om 107,6 miljoen euro aan Toppermiddelen te decentraliseren naar het Provinciefonds. De 8 provincies zorgen voor een cofinanciering van 217 miljoen euro. Van der Hoeven: “Het beheer van een bedrijventerrein is natuurlijk ook een verantwoordelijkheid van de bedrijven die er zijn gevestigd. Als zij investeren, doen zij dat immers in hun eigen omgeving. 30 procent aan financiële middelen via het Rijk en de provincies vind ik een heel behoorlijke bijdrage”.

Het Rijk heeft hiermee in totaal ruim 407 miljoen euro beschikbaar gesteld voor de aanpak tot 2013. Dit komt bovenop andere middelen vanuit het Rijk, zoals de zogenaamde Van Heugten-gelden (in totaal € 83,5 miljoen), waarvan een substantieel deel voor herstructurering bestemd is.

Overzicht

Zie de bijgevoegde kaart voor een overzicht van de provinciale herstructureringsplannen en de financiële bijdragen: Provinciale Herstructurering Programma's 2009 - 2013 (pdf).