Aftrap derde jongerenteam tegen voortijdig schoolverlaten

In het stadion van NAC Breda is vanmiddag het derde jongerenteam tegen voortijdig schoolverlaten (VSV) gepresenteerd. Na het succes van de jongerenteams in Amsterdam en Eindhoven volgt nu ook Breda met deze aanpak tegen voortijdig schooluitval waarbij jongeren die zelf ooit voortijdig gestopt zijn met school in gesprek gaan met leerlingen over hun ervaringen. Staatssecretaris Van Bijsterveldt (Onderwijs) is blij te zien dat de VSV teams zich als een olievlek over het land uitspreiden.

Groepsfoto van het team Voortijdig schoolverlaten.

De teamleden die zelf ooit zonder diploma van school gingen, vertellen in de klas hun verhaal.

Het jongerenteam VSV

De teamleden zijn zelf ooit allemaal voortijdig schoolverlater geweest maar hebben de draad weer opgepakt en fungeren nu als rolmodel voor andere leerlingen. De teamleden bezoeken scholen en vertellen in de klas hun verhaal. Zij spreken in hun eigen taal met de leerlingen over problemen die jongeren kunnen hebben en benadrukken het belang van doorleren en het behalen van een diploma.
Dit VSV jongerenteam maakt deel uit van het project 'NOAD in de klas' en staat voor Nooit Opgeven Altijd Doorzetten. Het VSV-team bestaat uit 6 jongeren; Marloes (22 jaar), Michel (24 jaar), Denice (17 jaar), Roy (18 jaar), Marlou (18 jaar) en Nabil (23 jaar).

Samenwerking

Het team is tot stand gekomen in nauwe samenwerking met het ministerie van OCW, voetbalclub NAC en ROC West-Brabant en de provincie Noord-Brabant. Namens NAC treedt profvoetballer Tim Gillissen op als ambassadeur van het team.
“De teams zijn het levende bewijs dat je kansen veel beter zijn als je een diploma haalt en dat het dus echt loont om door te zetten. De methode werkt en voorkomt dat jongeren buiten spel komen te staan,” aldus Van Bijsterveldt.

Aanval op schooluitval

De jongerenteams zijn een aanvulling op de reguliere aanpak van voortijdig schoolverlaten. Nog teveel jongeren verlaten school zonder startkwalificatie. Dat is een diploma op mbo-niveau 2 of een havo/vwo diploma. Een startkwalificatie is belangrijk voor de toekomst van jongeren. Het biedt hen een sterkere positie op de arbeidsmarkt. Samen met scholen en gemeenten streeft het kabinet naar een halvering van het aantal nieuwe voortijdig schoolverlaters. Van 70.000 in 2002 naar 35.000 in 2012. De teller staat inmiddels op 42.000.