Kamerbrief inzake UNHCR-conferentie over humanitaire noden Iraakse vluchtelingen en ontheemden
Op 17 en 18 april zal te Genève een conferentie plaatsvinden van de United Nations High Commissioner for Refugees (UNHCR) over de humanitaire noden van Iraakse vluchtelingen en ontheemden. Nederland zal bij deze bijeenkomst vertegenwoordigd zijn door de staatssecretaris van Justitie. Graag informeer ik u, mede namens de minister van Buitenlandse Zaken en de staatssecretaris van Justitie, over de Nederlandse inzet tijdens deze conferentie, zoals toegezegd tijdens het plenaire debat over Irak op 4 april jl.
Met de conferentie wil UNHCR aandacht vragen voor de humanitaire noden in Irak en in de regio. Het doel is om deze problematiek hoger op de internationale agenda te plaatsen. Om de humanitaire situatie te verbeteren en de onderliggende oorzaken aan de orde te stellen, is volgens UNHCR dringend actie benodigd.
Om uiteindelijk tot een veelzijdige internationale aanpak te komen, beoogt UNHCR het volgende met de conferentie:
- De internationale gemeenschap wijzen op de humanitaire dimensie van de situatie en op de behoeften van ontheemden en vluchtelingen aan bescherming en hulp
- Een betere lastenverdeling door hulp aan staten die de vluchtelingen opvangen
- Het identificeren van oplossingen voor specifieke problemen, zoals die van de meest kwetsbare vluchtelingen en ontheemden
Nederland is reeds zeer betrokken bij de humanitaire situatie in Irak en bij het werk van UNHCR in het algemeen. Nederland was in 2006 de vijfde donor van UNHCR met ruim 68 miljoen euro. In 2007 heeft Nederland, naast de jaarlijkse vrijwillige bijdrage van 40,9 miljoen euro voor UNHCR, 1 miljoen euro bijgedragen aan het supplementary appeal van de organisatie voor de bescherming van Iraakse vluchtelingen en ontheemden.
Tevens is Nederland één van de grootste donoren van het noodhulpfonds van de VN (CERF), met 40 miljoen euro per jaar. Vanuit dit fonds is onlangs 6 miljoen USD naar Irak, Jordanië en Syrië gegaan ten behoeve van UNHCR en het World Food Program (WFP). Ook steunt Nederland projecten van het Internationale Rode Kruis en de Internationale Organisatie voor Migratie (IOM) in de regio met een bijdrage van 1,7 miljoen euro in 2006 (deze projecten lopen door tot eind 2007).
Nederland zal tijdens de conferentie zijn waardering uitspreken voor de inspanningen die reeds door de buurlanden worden verricht. Nederland zal Irak en de buurlanden oproepen om hulporganisaties onbelemmerde toegang te geven tot vluchtelingen en ontheemden teneinde deze organisaties in staat te stellen hulp te bieden. Ook zal Nederland, afhankelijk van nadere onderzoeken naar de behoeften, bereidheid tonen extra bij te dragen aan de leniging van humanitaire noden.
Daarnaast is Nederland voornemens om een deel van het hervestigingsquotum van 500 personen te besteden aan Iraakse vluchtelingen. Daartoe streeft Nederland ernaar om een hervestigingsmissie naar de regio te sturen. Tevens zal Nederland andere landen oproepen om een bijdrage te leveren.
De minister voor Ontwikkelingssamenwerking,
Bert Koenders