Kamerbrief inzake stand van zaken implementatie EG-richtlijnen en kaderbesluiten in tweede kwartaal 2007
Hierbij leg ik Uw Kamer het overzicht voor van de stand van zaken met betrekking tot de implementatie van EG-richtlijnen en EU-kaderbesluiten in de Nederlandse wet- en regelgeving aan het einde van het tweede kwartaal 2007.
Zoals uit dit overzicht blijkt, is de totale implementatie-achterstand in het tweede kwartaal van 2007 met 5 richtlijnen/kaderbesluiten gedaald ten opzichte van het eerste kwartaal van 2007. Daarmee bedraagt de totale achterstand ultimo tweede kwartaal 2007 22 richtlijnen en kaderbesluiten. De ministeries hebben in het tweede kwartaal 59 richtlijnen geïmplementeerd.
Implementatie van richtlijnen en kaderbesluiten is een belangrijk aandachtspunt voor het kabinet. De daling van de totale achterstand ten opzichte van het eerste kwartaal van dit jaar is bemoedigend en stemt het kabinet – mede tegen de achtergrond van de getoonde inzet bij de verwerking van het eerdergenoemde grote aantal van 59 richtlijnen - optimistisch over de mogelijkheid tot verdere reductie van de achterstanden in de toekomst..
Positief te waarderen hierbij is dat enkele ministeries op hun achterstand aan het einde van het eerste kwartaal 2007 zijn ingelopen. Daarbij heeft één ministerie zijn achterstand in het tweede kwartaal van dit jaar zelfs geheel weggewerkt, terwijl een ander een reductie heeft bereikt van vier richtlijnen.
Een enkel ministerie laat helaas een stijging zien van de achterstand met drie nieuwe richtlijnen, terwijl twee andere hun achterstand elk met één richtlijn hebben zien toenemen.
De overschrijdingstermijnen van de uiterlijke implementatiedatum in het tweede kwartaal van 2007 variëren sterk tussen de verschillende ministeries, te weten van drie weken tot een periode van ruim 13 maanden.
Het kabinet zal ook in de komende periode het implementatieproces nauwlettend in de gaten blijven houden. Aangezien het tijdig implementeren van richtlijnen en kaderbesluiten tot de gezamenlijke verantwoordelijkheid van kabinet en Staten-Generaal behoort, blijft het kabinet vertrouwen op de medewerking van Uw Kamer hierbij.
De staatssecretaris voor Europese Zaken,
Frans Timmermans