Kamerbrief inzake motie lid Szabó over Stichting PUA
Graag bericht ik uw Kamer over de uitvoering van de motie Szabó betreffende de startsubsidie voor de Stichting Programma Uitzending Ambtenaren (Stichting PUA). Deze Stichting PUA heeft inmiddels haar naam veranderd in Stichting Civil Servants for Development Co-operation (Stichting CSDC).
In ontwikkelingslanden bestaat er grote behoefte aan capaciteitsontwikkeling. De motie Szabó beoogt door het uitzenden van ambtenaren in deze behoefte te voorzien.
Geheel in de geest van de motie ondersteun ik in ruime mate organisaties die zich richten op capaciteitsversterking. Uitzending van (ex-)ambtenaren vormt daarvan een onderdeel. Bij wijze van voorbeeld wijs ik op de volgende initiatieven:
- Op gemeentelijk en provinciaal niveau draagt VNG International bij aan capaciteitsontwikkeling. Ik ondersteun een vierjarig programma van VNG International met een budget van 24 mln Euro. Deze ondersteuningsfase is 1 januari 2007 van start gegaan. Indien er een duidelijke vraag is kunnen er ook Nederlandse deskundigen, waaronder ambtenaren, worden ingezet. Op jaarbasis zendt VNG International circa 240 (ex-)ambtenaren uit.
- Ook SNV draagt bij aan capaciteitsversterking op gemeentelijk en provinciaal niveau. SNV ontvangt een jaarlijkse subsidie van ongeveer 90 miljoen Euro en zet hiervoor zowel lokale als internationale, waaronder Nederlandse, adviseurs in. Ook hier moet sprake zijn van een duidelijke vraag in het betreffende land.
- Op nationaal niveau worden ontwikkelingslanden doorgaans ondersteund door organisaties zoals de Wereldbank. Het betreft meestal hervormingen van de publieke sector en de overheidsfinanciën (PFM). Nederlandse ambassades werken veelal nauw samen met de Wereldbank en VN organisaties. Het komt voor dat Nederlandse expertise nodig is. Vanuit het landenbudget hebben ambassades in partnerlanden de mogelijkheid om op een dergelijke vraag in te gaan. Zo heb ik de afgelopen jaren een aantal analyse afdelingen van parlementen ondersteund.
Daarnaast ondersteun ik organisaties die zich richten op capaciteitsversterking in de ruime zin van het woord. Enkele voorbeelden hiervan zijn organisaties als PSO en diverse MFS-organisaties die zich richten op het versterken van de capaciteit van hun partnerorganisaties in ontwikkelingslanden. PSO en de MFS-organisaties richten zich met name op het maatschappelijke middenveld. Ook ondersteun ik de African Capacity Building Foundation (ACBF). ACBF heeft in diverse Afrikaanse landen programma’s lopen om de publieke sector te versterken.
Nederlandse ambassades hebben bovendien het Support Program for Institutional and Capacity Development (SPICAD) ter beschikking. Doel van SPICAD is onze ambassades beter toe te rusten zodat in goed overleg met nationale overheden, maatschappelijke organisaties en andere donoren wordt bijgedragen aan duurzame capaciteitsversterking. SPICAD is vraaggestuurd en kan ambassades en hun partners ondersteunen ten aanzien van uiteenlopende thema’s in en buiten sectoren zoals hervormingen in de publieke sector, decentralisatie, democratisering, accountability en goed bestuur (inclusief informele instituties en processen).
Wat betreft de in de motie expliciet genoemde Stichting CSDC (voorheen Stichting PUA) kan ik u mededelen dat ik heb besloten deze stichting geen subsidie te geven. Het voorstel van de Stichting CSDC voor de uitzending van ambtenaren naar ontwikkelingslanden is niet voldoende gebleken. Het is de Stichting CSDC niet gelukt om een kosteneffectief voorstel te formuleren. Evenmin is het de Stichting CSDC gelukt om tot samenwerking te komen met één van de bestaande uitzendorganisaties. Een dergelijke samenwerking acht ik wenselijk zowel vanuit financieel als vanuit inhoudelijk oogpunt. Het initiatief zou anders te geïsoleerd blijven. Daarnaast vind ik het niet doelmatig om voor de uitvoering van de beoogde activiteiten een nieuwe organisatie op te zetten.
Overigens heeft de Stichting CSDC (voorheen Stichting PUA) een bescheiden staat van dienst en is slechts 6 weken voor de indiening van de motie Szabó opgericht. De stichting heeft op 6/8/2007 haar naam veranderd in Stichting CSDC. De verwijzing in de motie naar de belangrijke bijdrage van de stichting in Oost-Europa moet op een vergissing berusten. Stichting PUM heeft wel een dergelijk programma uitgevoerd dat de naam Programma Uitzending Ambtenaren (PUA) droeg.
De minister voor Ontwikkelingssamenwerking,
Bert Koenders