Kamerbref over de voorgenomen wet in Nigeria inzake homoseksualiteit
Naar aanleiding van de vragen van het lid Van der Ham tijdens het Algemeen Overleg van 6 maart j.l. over de Europese Raad, informeer ik u graag over de door Nederland en de EU ondernomen stappen m.b.t. het in januari 2006 door de Nigeriaanse regering ingediende wetsvoorstel “Same Sex Marriage Prohibition Act”, dat beoogt nagenoeg alle uitingen van homosexualiteit - zoals huwelijken tussen homosexuelen, lidmaatschap van verenigingen van homosexuelen of publicaties over homosexualiteit - strafbaar te stellen.
In maart 2006 werd dit wetsvoorstel door de EU HOMs te Abuja in een gesprek met de minister van Justitie over de mensenrechtensituatie in Nigeria expliciet genoemd als punt van zorg.
Op 21 juni 2006 vond, op Nederlands initiatief, een EU-demarche plaats bij de voorzitter van de Nigeriaanse Senaatscommissie voor Juridische Zaken en Mensenrechten inzake dit wetsvoorstel. Bij die gelegenheid verklaarde de toenmalige voorzitter van de commissie dat Nigeria geen wetten aanneemt die in strijd zijn met verdragen waarbij het land partij is.
Eveneens op Nederlands initiatief wordt, sinds mei 2006 door de ambassades van een aantal EU-lidstaten te Abuja - waaronder de Nederlandse - steun verleend aan Nigeriaanse maatschappelijke organisaties (zowel Nigeriaanse ngo’s als internationale ngo's met een Nigeriaanse tak), die via publiciteit en lobby-werkzaamheden pogen parlementaire goedkeuring van het wetsvoorstel tegen te gaan.
Naar aanleiding van vragen van het lid van der Ham van 29 januari 2007 (Kamervragen met antwoord 2006-2007, nr. 824) die de vrees uitsprak dat het wetsvoorstel op zeer korte termijn zou worden goedgekeurd, heeft Nederland de kwestie opnieuw opgebracht in Raadskader.
Daar is de lijn bevestigd dat EU-lidstaten Nigeriaanse NGO’s ondersteunen in hun lobby om de besluitvorming in het Parlement te beïnvloeden. Het maatschappelijk middenveld in Nigeria is er inmiddels in geslaagd een openbare discussie over dit tot voor kort nagenoeg onbespreekbare onderwerp op gang te brengen.
Het huidige EU-voorzitterschap te Abuja bereidt momenteel een hernieuwde EU Troika-demarche voor bij de voorzitter van de Senaatscommissie voor Juridische Zaken en Mensenrechten. Met verwijzing naar de uitspraken van diens voorganger in juni 2006 zal tijdens deze demarche worden benadrukt dat de inhoud van het wetsvoorstel een schending zou kunnen betekenen van de Nigeriaanse verplichtingen op het gebied van mensenrechten.
De minister van Buitenlandse Zaken,
Drs. M.J.M. Verhagen