Beantwoording vragen van het lid Van Gennip over de veroordeling van een Britse lerares in Sudan

Graag bied ik u hierbij de antwoorden aan op de schriftelijke vragen gesteld door het lid Van Gennip over de veroordeling van een Britse lerares in Sudan. Deze vragen werden ingezonden op 4 december 2007 met kenmerk 2070805970.

De minister van Buitenlandse Zaken,

Drs. M.J.M. Verhagen

Antwoorden van de heer Verhagen, minister van Buitenlandse Zaken, op vragen van het lid Van Gennip (CDA) over de veroordeling van een Britse lerares in Sudan.

Vraag 1

Bent u op de hoogte van de berichten dat de Britse lerares Gillian Gibbons in Sudan tot een gevangenisstraf is veroordeeld omdat ze een teddybeer de naam Mohammed had gegeven, waarna er in Khartoem betogingen zijn gehouden waarin de dood van deze lerares is geëist?1)

Antwoord

Ja, ik ben op de hoogte van deze berichten. De lerares werd veroordeeld tot 15 dagen gevangenisstraf, omdat ze toestond dat haar leerlingen een teddybeer de naam Mohammed gaven.

Vraag 2
Kent u de overwegingen van de Sudanese rechter om deze straf toe te kennen? Hoe heeft de regering in Khartoem gereageerd op dit vonnis en de betogingen? Wat zegt dit vonnis over de algemene toestand van de mensenrechten in Sudan?

Antwoord

De Sudanese rechter achtte de lerares schuldig aan belediging van de islam en schandalisering van religie. Na een bezoek van twee moslimleden van het Britse Hogerhuis aan Khartoem, heeft president Bashir de lerares alsnog gratie verleend. Inmiddels heeft zij Sudan verlaten.

Het vonnis is gebaseerd op een artikel van de ‘Sharia’-wetgeving.

Vraag 3
Deelt u de mening dat een dergelijke straf buitenproportioneel is en dat de regering in Khartoem stelling zou dienen te nemen tegen de aard van de beto gingen?

Antwoord

In de Sudanese wetgeving is het recht op demonstraties geregeld. Het gehanteerde artikel noemt een maximumstraf van vijf jaar. Zoals gezegd heeft president Bashir stelling genomen door de lerares gratie te verlenen.

Vraag 4
Bent u bereid om bilateraal en in Europees verband krachtig stelling te nemen tegen dit vonnis?

Antwoord

Zoals gezegd heeft president Bashir de Britse lerares gratie verleend. Nederland acht het dan ook niet opportuun op dit moment krachtig stelling te nemen. Ook van VK-zijde is vernomen dat geen actie meer ondernomen wordt en dat de zaak als gesloten beschouwd wordt.

1) http://www.volkskrant.nl/buitenland/article482784.ece/Celstraf_van_15_dagen_om_teddybeer_Mohammed, 30 november 2007