Beantwoording vragen van de leden Van Gennip en Ferrier over vrije verkiezingen in Pakistan

Graag bieden wij u hierbij de antwoorden aan op de schriftelijke vragen gesteld door de leden Van Gennip en Ferrier over vrije verkiezingen in Pakistan. Deze vragen werden ingezonden op 14 september 2007 met kenmerk 2060725250.

De minister van Buitenlandse Zaken,

Drs. M.J.M. Verhagen

De minister voor Ontwikkelingssamenwerking,

Drs. A.G. Koenders

Antwoorden van de heer Verhagen, minister van Buitenlandse Zaken en de heer Koenders, minister voor Ontwikkelingssamenwerking op vragen van de leden Van Gennip en Ferrier (CDA) over vrije verkiezingen in Pakistan.

Vraag 1

Kent u het bericht “oud-premier Sharif opgepakt en gedeporteerd”? 1)

Antwoord

Ja.

Vraag 2
Hoe beoordeelt u dit bericht in het licht van de uitspraak van het Hooggerechtshof van Pakistan dat oud-premier Sharif terug naar Pakistan mag komen om het in de verkiezingen op te nemen tegen president Musharraf?

Antwoord

De Pakistaanse regering heeft er, in weerwil van de uitspraak van het Hooggerechtshof, alles aan gedaan om te voorkomen dat oppositieleider Nawaz Sharif naar Pakistan terugkeert om te kunnen deelnemen aan de komende parlementaire verkiezingscampagne. Zijn snelle vertrek naar Saudi-Arabië, na mislukte onderhandelingen met de regering, duidt op nervositeit van deze laatste en geeft aan dat president Musharraf zich onvoldoende zeker voelt om een echt gelijk speelveld toe te laten in politiek Pakistan. De gang van zaken moet worden gezien in het licht van de huidige politieke spanning waarin het land verkeert met presidentiële en parlementaire verkiezingen in het verschiet, en geeft een zorgelijk signaal af over het verloop van die verkiezingen.

Vraag 3
Hoe verhouden deze zaak en het aanhouden van tweeduizend van zijn aanhangers zich tot het bezoek van de minister voor Ontwikkelingssamenwerking aan Pakistan op 8 september jongstleden, waarbij hij heeft aangedrongen op vrije en eerlijke verkiezingen en drie miljoen euro heeft toegezegd ter ondersteuning van vrije verkiezingen? Hoe wordt de Nederlandse bijdrage ingezet?

Antwoord

Minister Koenders heeft tijdens zijn gesprekken met Pakistaanse regeringsvertegenwoordigers het belang van vrije en eerlijke verkiezingen voor de toekomstige stabiliteit van Pakistan en de regio benadrukt. De komende verkiezingen zullen van grote betekenis zijn voor de toekomstige ontwikkelingen en het democratiseringsproces van Pakistan. De gematigde meerderheid van de Pakistaanse bevolking kan door een eerlijk verkiezingsproces het tij van extremisme en talibanisering wellicht keren. Om deze reden is het van belang dat de internationale gemeenschap blijft aandringen op het houden van vrije en eerlijke verkiezingen in Pakistan.

De Nederlandse bijdrage van 3 miljoen euro aan het verkiezingsproces, wordt gezamenlijk met andere donoren ingezet. Via UNDP wordt technische assistentie verleend aan de Kiescommissie (Election Commission of Pakistan). Daarnaast wordt een netwerk van lokale ngo’s ondersteund voor lokale verkiezingswaarneming en voorlichting aan kiezers (met name aan vrouwen). Ook werkt Nederland actief aan structurele capaciteitsopbouw van alle politieke partijen in Pakistan, via het National Democratic Institute. In dit kader bezocht een delegatie van jonge Pakistaanse partijwerkers van verschillende partijen begin juni jl. Nederland.

Vraag 4
Op welke manier kan de internationale gemeenschap verder invloed uitoefenen op vrije en eerlijke verkiezingen in Pakistan?

Antwoord

In EU-kader wordt overwogen een verkiezingswaarnemingsmissie uit te sturen. De aanwezigheid van een dergelijke missie zal een positieve invloed hebben op het daadwerkelijke eerlijke verloop van de verkiezingen, en de bevindingen van zo’n missie kunnen als leidraad gelden voor noodzakelijke hervormingen op termijn. Nederland maakt zich om bovenstaande redenen binnen de EU hard voor het uitzenden van een waarnemingsmissie. Een EU-voorbereidende missie is reeds in Pakistan geweest. De veiligheidssituatie in Pakistan zou echter mogelijk een EU-waarnemingsmissie in de weg kunnen staan, alsmede het feit dat van Pakistaanse zijde vooralsnog weinig beweging zichtbaar is ten aanzien van een formele uitnodiging aan de EU en een daaraan gekoppeld Memorandum of Understanding met de Europese Commissie. Minister Koenders heeft zijn gesprekspartners in Pakistan gevraagd een EU-waarnemersmissie toe te laten bij de verkiezingen.

1) Trouw, 10 september 2007