Weekoverzicht Defensie-operaties
Het Provinciaal Reconstructie Team (PRT) heeft in Uruzgan Afghanen die medische zorg nodig hadden geholpen door middel van het ‘vliegende dokters-principe’. Het PRT verleende zorg ter plaatse en verzorgde het transport van de patiënten naar het ziekenhuis in Tarin Kowt.
Dat er vraag is naar deze vorm van zorg bleek na een bezoek van het PRT aan Deh Reshan West. Tijdens een gesprek tussen de plaatselijke bevolking met de eenheid kwamen er een aantal zieke Afghanen uit hun quala’s (ommuurde woningen).
Na de behandelingen vroeg het PRT aan de Afghanen waarom zij niet naar het ziekenhuis zijn gegaan. Hieruit bleek dat de rit naar het dichtstbijzijnde hospitaal in Tarin Kowt ongeveer $2,50 kost. Dat is veel geld voor dit arme gebied.
Opening lagere school
In Uruzgan is een lagere school geopend die plek biedt aan 600 leerlingen. De leerlingen zullen in 2 groepen per dag onderwijs volgen waardoor zoveel mogelijk kinderen gebruik kunnen maken van de school. Het project stond onder leiding van de Australische Mentoring Task Force (MTF), die onderdeel uitmaakt van de Task Force Uruzgan.
Lokale aannemers hebben de school opgeknapt en opnieuw ingericht. De MTF is ook bezig om een meisjesschool in Tarin Kowt te laten bouwen. Scholing in Afghanistan is een belangrijke sleutel tot de ontwikkeling van het land.
Naast Australië steunt ook Nederland het onderwijs in Afghanistan. Dit verloopt grotendeels via financiële steun aan het Afghaanse Ministerie van Onderwijs. Een deel van de Nederlandse bijdrage is gereserveerd voor de bouw van tientallen scholen en het aantrekken en opleiden van leerkrachten in Uruzgan.
Gevechtscontacten
- In de omgeving van Chora is een gemengde Nederlandse en Afghaanse patrouille beschoten. De eenheid heeft dit vuur beantwoord. Bij dit incident vielen geen slachtoffers.
- Afgelopen weekend is een Nederlandse patrouille van de Task Force Uruzgan (TFU) in de buurt van Chora onder vuur genomen. Direct hierna zijn 2 Apache-helikopters ingezet om luchtsteun te verlenen. Na afloop zijn 3 verdachte Afghanen aangehouden.
- Multinational Base Tarin Kowt (MBTK) is afgelopen zondag beschoten. Hierbij vielen geen gewonden. Na de beschieting hebben eenheden van de TFU de omgeving verkend. Hierbij werden verdachte activiteiten waargenomen, maar kon niemand worden aangehouden.
- Eenheden van de TFU hebben de afgelopen week diverse wapenvondsten gedaan. Bij een van de vondsten in de omgeving van Tarin Kowt werden 13 raketten aangetroffen. De Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD) heeft de vondst ter plaatse onschadelijk gemaakt.
Nationale operaties
De AB-412 reddingshelikopters van het Defensie Helikopter Commando zijn de afgelopen periode diverse malen in actie gekomen. Op dinsdag 11 mei werd tweemaal een reddingshelikopter ingezet voor het vervoer van patiënten vanaf de Waddeneilanden. De AB-412-helikopters staan dag en nacht paraat op Vliegbasis Leeuwarden en worden ingezet voor de zogenoemde search and rescue (SAR) taken.
Inzet EOD
De EOD heeft de afgelopen week een Engelse 250 ponder op de Noordzee tot ontploffing gebracht. Ook werd een Britse 1000-ponder in Bakel ontmanteld en vervolgens op de Oirschotse Heide tot ontploffing gebracht.
NAVO-scheepsverband
Voor de Nederlandse kust opereerde de afgelopen 2 weken een permanente NAVO-scheepsverband. Dit flottielje van mijnenjagers, Standing NATO Mine Countermeasure Group 1 (SNMCG1), is gespecialiseerd in het zoeken naar en onschadelijk maken van explosieven onder water. Het scheepsverband staat onder leiding van de Poolse commandant Krzysztof Jan Rybak en bestaat momenteel uit het stafschip ORP Czernicki (Polen), mijnenjager Hr. Ms. Middelburg (Nederland), HMS Walney (Groot-Brittannië), FGS Rottweil (Duitsland) en BNS Aster (België). De schepen hebben hun procedures, operaties en expertise op elkaar afgestemd.
Het NAVO-scheepsverband ondersteunde de Nederlandse Marine die sinds 2005 onder naam Benificial Coorporation explosieven opspoort en onschadelijk maakt. Vanaf april 2005 zijn reeds 828 explosieven geruimd.
Marechaussee ingezet bij identificatie crash TripoliDe Koninklijke Marechaussee heeft een aantal forensische experts geleverd voor het Landelijk Team Forensische Opsporing (LTFO). De eenheid is in Tripoli voor de identificatie van de slachtoffers van de vliegtuigcrash op 12 mei. Het team is vorige week in de Libische hoofdstad aangekomen. Zij scannen de crashzone op persoonlijke bezittingen van overledenen, die later nog van belang kunnen zijn bij de identificatie. Het LTFO bestaat uit specialisten van de verschillende politiekorpsen, het Nederlands Forensisch Instituut en de Koninklijke Marechaussee. Het wordt ingezet als er sprake is van bijvoorbeeld een vliegramp of een terroristische aanslag.