Nagedachtenisoorkonde uitgereikt aan nabestaanden
24 nabestaanden van militairen die tijdens een missie omkwamen hebben vandaag in Den Haag een nagedachtenisoorkonde ontvangen. Op de Prinses Julianakazerne reikte demissionair minister Eimert van Middelkoop de oorkonde en een bijbehorend sculptuur uit.
Deze groep nabestaanden vormt een afspiegeling van alle Nederlandse missies van de afgelopen 60 jaar. De militairen zijn uitgezonden geweest in vele verschillende operaties, namelijk Nederlands-Indië, Korea, Nederlands Nieuw-Guinea, Libanon, voormalig Joegoslavië en Afghanistan.
Bijdrage aan internationale rechtsorde
In zijn toespraak eerde Van Middelkoop de gesneuvelde militairen: “Zij hebben bijgedragen aan de internationale vrede en veiligheid. En zij hebben bijgedragen aan het bevorderen van de internationale rechtsorde, een taak die is vastgelegd in onze grondwet. Zij hebben hun verantwoordelijkheid genomen. Zij hebben dat – onder moeilijke omstandigheden - op uitstekende wijze gedaan. Wij zijn hen daar tot op de dag van vandaag dankbaar voor.”
Oorkonde in ere hersteld
In 2008 heeft de regering besloten de nagedachtenisoorkonde weer in ere te herstellen. De toekenning vindt plaats met terugwerkende kracht sinds de militaire inzet in Nederlands-Indië (december 1949). In totaal komen ongeveer 700 nabestaanden in aanmerking voor de oorkonde.
De oorkonde en het sculptuur worden uitgereikt aan de nabestaande die het dichtst bij de omgekomen militair heeft gestaan, zoals echtgenoten of geregistreerde partners. Zij bepalen zelf wie de oorkonde en sculptuur in ontvangst neemt. Ook mogen zij zelf kiezen of ze deze in soortgelijke bijeenkomsten als vandaag in ontvangst nemen, dat ze de oorkonde door de commandant van de eenheid - waartoe de omgekomen militair behoorde - laten uitreiken, of dat de oorkonde wordt opgestuurd.