Jaarverslag SZW: stijging werkloosheid in 2009 geremd

De crisismaatregelen op het terrein van de arbeidsmarkt hebben de stijging van de werkloosheid in 2009 geremd. Nederland ging de crisis in met een relatief lage werkloosheid van ongeveer 4 procent. De stijging sindsdien naar 5,5 procent eind 2009 is vrij beperkt gezien de omvang van de terugval van de economie, ook in vergelijking met de ons omringende landen. Dit komt vooral doordat het kabinet extra geld, bijna € 800 miljoen, heeft uitgetrokken voor crisismaatregelen op het terrein van arbeidsmarkt.

Dit is één van de belangrijkste conclusies uit het jaarverslag van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid over 2009. Het jaarverslag laat zien hoe het staat met de uitvoering van de beleidsprioriteiten op het terrein van SZW uit het Coalitieakkoord van het kabinet.

Stimulering arbeidsparticipatie
Het kabinet heeft het extra geld uitgetrokken om de arbeidsparticipatie te blijven stimuleren. Hiermee zijn onder meer de werktijdverkorting, de scholingsbonus, de premiekorting voor oudere langdurige werklozen, de deeltijd-WW en de doorwerkbonus gefinancierd. De crisis heeft de realisatie van de arbeidsparticipatiedoelstelling (tijdelijk) negatief beïnvloed, deze is in 2009 stabiel gebleven op 76 procent. Mensen trekken zich terug van de arbeidsmarkt omdat er minder vacatures zijn en jongeren kiezen ervoor langer op school te blijven. De verwachting is dat na de recessie de toename van de participatiegraad zich zal herstellen en daarmee weer op koers komt te liggen. Uiteindelijk streeft het kabinet naar een arbeidsparticipatiegraad van 80 procent in 2016.


Maatregelen en resultaat
- In 2009 is er voor bijna 40 000 werknemers deeltijd-WW aangevraagd. Hiermee kregen bedrijven met een acuut en groot omzetverlies enige adempauze.

- De mobiliteitscentra hebben in 2009 bijna 100 000 mensen binnen drie maanden aan ander werk geholpen.