Militairen Afghanistan kijken film Avatar in 3D (video)
Honderden Nederlandse, Amerikaanse, Australische en Slowaakse militairen keken afgelopen week op Kamp Holland en Kandahar Air Field naar de 3D-film Avatar. Speciaal voor deze gelegenheid is een 3D-bioscoop, inclusief 3D-brillen en popcorn in gecamoufleerde bekers, ingevlogen.
Na een mail van een Nederlandse militair aan de Wolff Cinema Groep in Utrecht is de 3D-voorstelling in Afghanistan mogelijk gemaakt. Bevestigd aan trussen en gedragen door heftrucks is een speciaal filmdoek opgehangen in een hangar van Kamp Holland. De 3D-projector en de 3D-brillen zorgden voor de rest. De toegestroomde militairen namen zelf banken, stoelen en veldbedjes mee om van de film te genieten.
Ontspanning
“Het is even ontspannen tussen mijn drukke werkzaamheden door”, zegt een van de militairen. “Ik wilde de film in Nederland al zien, ik was helaas niet in de mogelijkheid. Dat ik de film hier in Uruzgan in 3D en op zo’n groot scherm kan zien is heel bijzonder.” Een andere militair vervolgt: “Het was echt leuk, het leek net een echte bioscoop met popcorn en cola. Na een half uur moest ik helaas weer werken; ik had heel graag willen blijven.”
3D
“Dit is natuurlijk 3D op een heel andere manier”, zegt Jennes de Mol, civiel vertegenwoordiger van de Task Force Uruzgan. Die doelt op de Nederlandse aanpak in Uruzgan. “Bij onze aanpak staat 3D voor Defense, Development en Diplomacy. Dat de film hier wordt gedraaid toont ook de betrokkenheid van de Nederlandse bevolking bij de Nederlandse militairen en burgers die zich inzetten voor de wederopbouw van Uruzgan. En dat geeft een warm gevoel.”
Apparatuur
Om deze filmvoorstellingen mogelijk te maken, zijn een filmdoek van ruim 120m2, een 3D-projector, speciaal ontmanteld uit Service Bioscoop Zien in Eindhoven, honderden kilo’s boxen en versterkers, om het geluid van een echte bioscoop te evenaren, een popcornmachine, 3000 3D-brillen en speciaal gedrukte entreebewijzen en promotieposters ingevlogen. De 3D-apparatuur is inmiddels weer afgebroken en teruggebracht naar Nederland.