Luchthaven Schiphol en gezondheidseffecten in de leefomgeving
Uit literatuuronderzoek is af te leiden dat het vliegverkeer en de aanwezigheid van de luchthaven, in vergelijking met andere bronnen (wegverkeer, industrie), relatief weinig bijdragen aan de luchtverontreiniging, namelijk ca. 3%. Deze uitkomst zou een deel van de ervaren onrust onder omwonenden kunnen wegnemen.
Onderzoekt die aandoeningen die veelvuldig in verband worden gebracht met de aanwezigheid van een luchthaven. Het gaat hierbij om de volgende aandoeningen: ervaren en mentale gezondheid, geluidhinder, geurhinder, hart- en vaataandoeningen, slaapverstoring, luchtwegaandoeningen, kanker, posttraumatische stressstoornis (PTSS), schoolprestaties en geboortegewicht en zwangerschapsduur.
Op basis van de huidige onderzoeksgegevens is er geen aanleiding om aan te nemen dat er sprake is van een verhoogd voorkomen van kanker in de omgeving van Schiphol.
Een deel van de omwonenden ervaart ook de met luchtvaart verbonden geuroverlast als bijzonder hinderlijk. In reeds verrichte onderzoeken rond Schiphol zijn tot nu toe geen aanwijzingen gevonden dat dit tot een verhoogd voorkomen van luchtwegaandoeningen leidt. Voor een aantal gezondheidseffecten is de relatie met vliegverkeer en de aanwezigheid van de luchthaven onduidelijk (bepaalde vormen van kanker, geboortegewicht en zwangerschapsduur) of beperkt van omvang (ervaren en mentale gezondheid, luchtwegaandoeningen, schoolprestaties). Gezondheidseffecten die wél worden aangetroffen (geluidhinder, slaapverstoring en hypertensie) kunnen veelal in verband worden gebracht met blootstelling aan lawaai, zowel geluid van overvliegende vliegtuigen als ook grondlawaai. De totale geluidbelasting speelt een rol bij bepaalde gezondheidseffecten, maar ook piekgeluid en de voortdurende aanwezigheid van geluid in gebieden dicht bij de luchthaven worden als zeer hinderlijk ervaren.