Voortgang bij zoeken alternatieve bestemmingen justitiële jeugdinrichtingen
Minister Hirsch Ballin van Justitie boekt voortgang bij het zoeken naar alternatieve bestemmingen voor drie justitiële jeugdinrichtingen (JJI’s). Dat blijkt uit een brief die de minister aan de Tweede Kamer heeft gestuurd. Door een daling van het aantal ernstige delicten gepleegd door jeugdigen, de overgang van civielrechtelijk geplaatste jeugdigen naar gesloten jeugdzorg en de beschikbaarheid van alternatieve afdoeningen is de behoefte aan capaciteit fors lager dan de beschikbaarheid. De minister werkt aan toekomstplan voor de JJI’s, dat in de zomer gereed zal zijn. Intussen zullen er geen onomkeerbare stappen worden gezet.
In verband met het capaciteitsoverschot in de JJI’s, dat volgens recente ramingen van het WODC de komende jaren zal oplopen, wordt nu voor drie JJI’s een alternatieve bestemming gezocht: 1) LSG-Rentray, locatie Rekken, 2) Den Hey Acker, locatie Vught en 3) De Doggershoek, Den Helder. LSG-Rentray heeft inmiddels afspraken gemaakt over de inzet van 48 plaatsen ten behoeve van jongeren en jongvolwassenen die licht verstandelijk gehandicapt (LVG) zijn, geen strafrechtelijke maatregel hebben en onder de AWBZ vallen. Daarnaast is LSG-Rentray voornemens om met Trajectum, een forensische instelling voor gehandicaptenzorg, een intentieovereenkomst te tekenen voor verregaande samenwerking bij de behandeling van gedragsgestoorde LVG-ers op de locatie Rekken. Daarmee zet LSG-Rentray een belangrijke stap in de overgang van JJI naar een LVG-behandelinstelling.
Andere opties die worden bekeken, betreffen gesloten jeugdzorg, forensische zorg en aanwending van capaciteit door het COA. De inzet van De Doggershoek voor forensische psychiatrische zorg, wordt nader onderzocht. Medio mei kunnen mogelijk nadere stappen worden gezet, omdat dan onderzoek over de benodigde capaciteit gereed komt. Uit een haalbaarheidsanalyse naar de plaatsing van jongvolwassenen in de Den Hey Acker, locatie Vught, blijkt dat dit financieel onhaalbaar is. De minister heeft vanwege de bijzondere locatie - binnen de muren van de PI Vught - de Dienst Justitiële Inrichtingen gevraagd nadere voorstellen uit te werken voor een alternatieve benutting van de locatie.
Om voorzienbare personeelstekorten in andere JJI’s of instellingen voor gesloten jeugdzorg op te vangen, worden met de Gemeenschappelijke Ondernemingsraad JJI nadere afspraken gemaakt over het (tijdelijk) elders kunnen detacheren van boventallig personeel van de verschillende locaties. Deze mogelijkheid geldt onder de nadrukkelijke voorwaarde dat in alle JJI’s voldoende personeel beschikbaar blijft om de daar geplaatste jongeren te begeleiden en behandelen. Met de tijdelijke inzet elders blijft het personeel beschikbaar voor de JJI’s en wordt zo veel mogelijk voorkomen dat extern geworven moet worden voor de vervulling van deze vacatures.
Minister Hirsch Ballin werkt de komende maanden verder aan een toekomstplan voor de JJI’s. Daarvan zullen ook de definitieve alternatieve bestemmingen van drie betrokken JJI’s en een uitvoerig personeelsplan deel uitmaken. Het toekomstplan zal in de zomer gereed zijn.