Uitwerking kernenergiescenario’s naar Tweede Kamer
Op voorstel van minister Van der Hoeven van Economische Zaken en minister Huizinga van VROM heeft de ministerraad ingestemd met een toezending aan de Tweede Kamer van de uitwerking van de kernenergiescenario’s. De ministers doen hiermee een toezegging uit het Energierapport 2008 gestand. De brief is beleidsneutraal en bevat geen beleidskeuzes.
Het gaat om de volgende scenario’s:
1a: Geen nieuwe kerncentrales. In dit scenario wordt geen actie ondernomen om de bouw van een nieuwe kerncentrale in Nederland op termijn te realiseren. De kerncentrale in Borssele sluit uiterlijk in 2033.
1b: Geen nieuwe kerncentrales tenzij inherent veilig. Naar verwachting is een inherent veilige kerncentrale niet voor 2030 op de markt en kan deze dus niet voor 2040 operationeel zijn in Nederland.
2: De Kerncentrale Borssele vervangen in 2033. Borssele zal dat jaar aan het einde van zijn technische en economische levensduur zijn.
3. Nieuwe kerncentrale(s) na 2020 (naast vervanging van Borssele). In dit scenario worden vanaf 2020 een of meer kerncentrales in Nederland gebouwd.
Kernpunten brief
Het is aan het volgende kabinet om te besluiten over de rol van kernenergie in de energiemix. De scenario’s leveren het fundament voor de te nemen beslissingen, inclusief de daarbij behorende transparante en consistente randvoorwaarden. Publieke belangen spelen in de besluitvorming over de rol van kernenergie in de energiemix een essentiële rol. De overheid bepaalt de politieke en technische randvoorwaarden en het reguleringskader. Daarbinnen is het aan bedrijven om te bepalen of men al dan niet wil investeren in een nieuwe kerncentrale. De Kamerbrief bevat daarom twee hoofdonderdelen:
1. Aandachtspunten die van belang kunnen zijn bij de politieke besluitvorming over kernenergie: het betreft de aspecten maatschappelijk draagvlak, betaalbare, betrouwbare en schone energievoorziening, veiligheid & straling en internationale context, industrie & economie.
2. Mogelijke condities, waaronder de verschillende kernenergiescenario’s zouden kunnen worden gerealiseerd na besluitvorming door het volgende kabinet: het gaat om onder andere hoe om te gaan met de realisatie van eindberging van radioactief afval, maatschappelijk draagvlak, veiligheidsmaatregelen rond kerncentrale en investeringsklimaat.
Download:
- Kamerbrief (pdf, 238 KB)
Bijlages:
- Verslag: 'Overeenkomsten en verschillen in het debat over kernernergie' (pdf, 155 KB)
- ECN Kernenergie en brandstofmix (pdf, 1 MB)
- NRG Kernenergie en randvoorwaarden (pdf, 2 MB)
- CIEP Kernenergie een internationale beleidsverkenning (pdf, 5 MB)
- NEA Exec-summary Projected Costs of Generating Electricity (pdf, 558 KB)
- SCP Publieke opinie over kernenergie (pdf, 1 MB)
- Samenvatting Onderzoek Publieksperceptie Kernenergie (pdf, 299 KB)
- Rapportage Kwantitatief Onderzoek Publieksperceptie Kernenergie (pdf, 4 MB)
- Rapportage Kwalitatief Onderzoek Publieksperceptie Kernenergie (pdf, 317 KB)