Convenant met eerste intensiveringsregio

Peter Rehwinkel, korpsbeheerder van Regiopolitie Groningen, heeft woensdagochtend 21 april samen met een vertegenwoordiger van het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties een convenant ondertekend dat moet zorgen voor een afname van het aantal gevallen van agressie en geweld naar medewerkers in een publieke taak.

De norm is dat geweld en agressie tegen medewerkers in een publieke taak niet wordt getolereerd. Door krachtig en eenduidig optreden, door zowel politie, openbaar ministerie als andere werkgevers met een publieke taak (gemeente, ambulancezorg, UMCG, brandweer en beveiligingsbedrijf G4S) moet invulling worden gegeven aan het convenant.

Keten

Om geweld tegen werknemers in een publieke taak terug te brengen, wordt de samenwerking in de keten tussen politie, openbaar ministerie en andere werkgevers verstevigd. Daarnaast staat in de overeenkomst de dadergerichte aanpak centraal. Zo moet een regionale, integrale en ketengerichte aanpak plegers van geweld van medewerkers met een publieke taak worden gerealiseerd.

Concrete maatregelen

De Groningse politie is één van de zes korpsen, die door een intensiveringproject agressie tegen medewerkers in een publieke taak wil verminderen. Agressie en geweld tegen deze medewerkers is een groeiend probleem in de regio. Het probleem doet zich voor in zowel stedelijke omgeving als op het platte land. Regiopolitie Groningen en Ambulancezorg Groningen hebben al concrete maatregelen getroffen om geweld tegen personeel terug te dringen. Het convenant schept de kans om dit thema breder te trekken. In de hele regio kan met meer publieke instellingen een krachtige aanpak worden opgezet.

Kennis delen

De Groningse politie is al nadrukkelijk bezig met het thema ‘Geweld tegen hulpverleners’. Zo doet het korps mee aan de proef ‘Cameratoepassing bij politiemedewerkers’. Daarnaast wordt gewerkt aan verbetering van het aangiftebeleid na geweld tegen medewerkers Veilige Publieke Taak’. Ook wordt gekeken naar het toepassen van lokaalverboden. Verder worden politiemensen geholpen en begeleid bij het verhalen van schade op daders. Ten slotte is de registratie van geweldsincidenten, de analyse van slachtoffers en een snellere afdoening door het OM gerealiseerd. Uiteraard is en blijft elke werkgever verantwoordelijk voor zijn eigen werknemers. Regiopolitie Groningen wil graag haar kennis en ervaring op dit terrein delen met andere organisaties met een publieke taak.

Middelstum

Geweld tegen politiemedewerkers komt bijna elk weekend in de provincie Groningen voor. Afgelopen zaterdagnacht was het raak in Middelstum. Een aantal personen gedroegen zich agressief naar een jongen. Een agent greep in en beschermde de knaap. Ondanks meerdere waarschuwingen keerde de groep jeugd zich tegen de politieagenten. Drie dienders raakten bij het incident gewond. Regiopolitie Groningen treedt hard op tegen plegers van dergelijk geweld.