Kabinetsaanpak regeldruk op koers
De kabinetsdoelstellingen om de regeldruk voor bedrijven te verminderen zijn grotendeels gehaald. Dat blijkt uit de eindrapportage die de ministers van Financiën en Economische Zaken 23 april 2010 naar de Tweede Kamer hebben gestuurd.
De nalevingskosten zijn sinds 2007 gereduceerd. De kosten voor ondernemers om te voldoen aan wetten en regels zijn 329 miljoen euro lager dan in 2007. Inclusief het effect van geplande maatregelen kan dit bedrag oplopen tot 994 miljoen euro in 2012.
Minister Van der Hoeven: “Het kabinetsstreven was om de regeldruk merkbaar te verminderen. Bedrijven merken het zo blijkt uit onderzoek. Maar tegelijkertijd moeten we constateren dat er nog veel moet gebeuren waardoor een en ander merkbaarder wordt. Ik ben er zeker van dat op dit terrein nog meer mogelijk is. Mijns inziens is een belangrijke stap dat door middel van vaste verandermomenten wet- en regelgeving nog maar op twee momenten per jaar mogen ingaan. Ook de maatregel dat per 1 juli ondernemers voor bouwen en slopen nog maar bij bij één digitaal loket voor één vergunning terecht kunnen, laat zien dat het kabinet zich richt op een merkbare vermindering van de regeldruk.”
Minister De Jager: “Ik ben er trots op dat we in de fiscale sfeer veel hebben gerealiseerd. Ondernemers hoeven niet meer elk jaar opnieuw een VAR-verklaring aan te vragen en papieren facturen zijn voor de Belastingdienst niet langer nodig. Ook schafte ik de eerstedagmelding af en heb ik het systeem van vrije vergoedingen en verstrekkingen aan werknemers sterk vereenvoudigd. Een aansprekend voorbeeld is verder dat startende ondernemers bij inschrijving bij de Kamer van Koophandel direct een BTW nummer meekrijgen. Zij hoeven zich niet alsnog bij de Belastingdienst te melden.”