Tromp draagt taak over na succesvolle inzet (video)
Het luchtverdedigings- en commandofregat Hr. Ms. Tromp heeft vandaag haar missie binnen de EU-operatie Atalanta afgerond. Het Nederlandse marineschip opereerde de afgelopen 2 maanden in de wateren van Somalië en ontwapende in deze periode een indrukwekkend aantal piraten. Hr. Ms. Johan de Witt, Nederlands grootste amfibisch transportschip, neemt de taken over.
De Tromp boekte onder meer successen tijdens Sweeping Broom, een ‘bezemactie’ om piraten af te schrikken. In deze operatie die 900 mijl uit de kust van Somalië plaatsvond, lokaliseerden en ontwapenden de Nederlandse militairen 3 piratengroepen. Het zogeheten APAR-radarsysteem aan boord bleek van onschatbare waarde om de kleine aanvalskiffs te ontdekken. Ook de boordhelikopter van de Tromp was, naast Duitse, Zweedse en Luxemburgse patrouillevliegtuigen die de zee afspeurden, voor de positiebepaling van de zeerovers van essentieel belang.
Richtlijnen
Eenheden van het Korps Mariniers vonden aan boord van de verschillende skiffs diverse aanwijzingen voor piraterij, zoals wapens en ladders. Volgens de richtlijnen van de EU vernietigde de bemanning van de Tromp de aanvalskiffs en zette de piraten vervolgens met voldoende eten, drinken en brandstof aan boord van een moederskiff richting Somalië.
Waarschuwingsschoten
De Tromp werd ook ingezet voor operatie Sea Prowler, 500 mijl uit de Somalische kust. Wederom lukte het de Nederlanders 3 piratengroepen te ontwapenen. Twee keer probeerden zeerovers, die vanwege slecht zicht niet in de gaten hadden dat het een oorlogsschip betrof, de Tromp aan te vallen. De bemanning pareerde de naderingen door waarschuwingsschoten met het boordkanon.
Bevrijdingsactie
Haar grootste actie voerde de Tromp uit op Tweede Paasdag. De militairen bevrijdden de bemanning van het Duitse koopvaardijschip Taipan, nadat die was overmeesterd door piraten. De bevrijdingsactie ging gepaard met een schotenwisseling tussen de Tromp, de boordhelikopter, de mariniers van het boardingteam en de piraten. Niemand raakte als gevolg daarvan gewond. De actie, waarvoor de Duitse regering later haar dank uitsprak, leidde uiteindelijk tot de arrestatie van 10 piraten. In afwachting van hun uitlevering aan Duitsland zijn zij in Nederland in bewaring gesteld.
Resultaten
Gedurende haar inzet voor operatie Atalanta lokaliseerde en ontwapende de Tromp in totaal 83 piraten. Daarnaast vernietigde het Nederlandse fregat 13 skiffs. Hr. Ms. Tromp leverde daarmee een grote bijdrage aan de bescherming van kwetsbare schepen in de wateren van Somalië. Door onder meer dit soort acties kunnen koopvaarders, waaronder voedselschepen van de VN, veiliger door de Golf van Aden en het Somalische bassin varen.
Antipiraterij
Nederland is al langer actief in het door piraterij geteisterde zeegebied. Zo namen de Hr. Ms. Evertsen, Hr. Ms. De Zeven Provinciën en Hr. Ms. de Ruyter al deel aan verschillende anitipiraterij-missies. Hr. Ms. Tromp keert op Koninginnedag terug in de haven van Den Helder.