Veiling frequenties mobiel breedband 20 april van start
De veiling van frequenties voor de nieuwste generatie mobiele telefonie gaat dinsdag 20 april 2010 van start. In totaal nemen vijf bedrijven deel aan de veiling.
De frequenties bieden de mogelijkheid om de nieuwste generatie mobiele telefonie (4e generatie; LTE) aan te bieden, maar kunnen ook gebruikt worden voor UMTS of bijvoorbeeld een techniek als Wimax (mobiel breedband internet). De veiling moet onder meer zorgen voor nieuwkomers op de markt voor mobiele communicatie (mobiel breedband, bellen, sms-en, etc). Volgens Minister Van der Hoeven is het goed dat er meer ruimte komt. “Dit is goed voor de consument en voor de markt. De consument krijgt meer keus en profiteert van nieuwe diensten zoals razendsnel mobiel internet en de concurrentie krijgt een impuls”, aldus de Minister. Om te zorgen dat er echt ruimte is voor nieuwkomers op de mobiele markt beperken de veilingregels de bestaande aanbieders in de hoeveelheid spectrum die ze kunnen verwerven (max. 55 Mhz totaal). Toch kunnen ook die partijen bij de veiling spectrum verwerven om de 4e generatie mobiele telefonie aan te bieden. Deze partijen beschikken ook al over frequenties die ze hiermee in samenhang kunnen inzetten.
De veiling
In totaal wordt 190 Mhz verdeeld bij de veiling. Bedrijven kunnen (meerdere) blokken spectrum van 5 MHz verwerven. In totaal zijn 38 blokken te verdelen. De vergunningen worden via internet geveild. Dit betekent dat de bieders aan de veiling kunnen deelnemen vanaf hun eigen werklocatie. Voor Nederland is deze internetveiling op het gebied van Telecom een primeur. De duur van de veiling hangt af van het verloop van het biedproces. Na afloop van de veiling wordt de identiteit van de winnende deelnemers bekend gemaakt. De verwachting is dat de vergunningverlening daarna eind mei / begin juni plaatsvindt, waarna de uitrol van netwerken kan starten.
Uitspraak rechter
Vrijdag 16 april 2010 deed de voorzieningenrechter van rechtbank Rotterdam ook uitspraak in een zaak rond de veiling. Enkele van de gevestigde telecombedrijven hadden namelijk een zaak aangespannen tegen de Staat Minister van Economische Zaken vanwege het feit dat zij beperkt worden in de hoeveelheid frequenties die ze kunnen verwerven en de ruimte die er juist is gemaakt voor meer concurrentie en nieuwkomers. De rechter wees echter de verzoeken van de partijen om de veiling op 20 april a.s. tegen te houden af waardoor de veiling gewoon doorgang kan vinden.
De uitslag van de 2,6 GHz veiling wordt hiermee een belangrijk ijkpunt voor marktpartijen voor de komende jaren. Zo worden de komende jaren ook alle GSM vergunningen naar verwachting opnieuw verdeeld. Daarnaast is het mogelijk de bestaande GSM of UMTS-vergunningen technologieneutraal in te zetten, zodat ook die voor bijvoorbeeld de 4e generatie mobiele telefonie kunnen worden gebruikt. Vanwege al deze ontwikkelingen en de onderlinge samenhang zal een nieuw Kabinet na de 2,6 GHz veiling een integrale visie op de mobiele communicatiemarkt presenteren. Hierdoor ontstaat voor marktpartijen meer helderheid voor de komende jaren over de te varen koers en op welke moment zij voor hun bedrijfsvoering nog meer vitale frequenties kunnen verwerven.
Meer informatie voor de pers:
- Edwin van Scherrenburg, woordvoerder Ministerie van Economische Zaken, T 070-3796464, M 06-15028924, e.v.vanscherrenburg@minez.nl