Hou je aan de snelheidslimiet

Een paar kilometer te hard rijden binnen de bebouwde kom kan dramatische gevolgen hebben, vooral voor fietsers en voetgangers. Daarom doet minister Camiel Eurlings van Verkeer en Waterstaat in de nieuwe verkeersveiligheidscampagne Hou je aan de snelheidslimiet’ een beroep op het verantwoordelijkheidsbesef van automobilisten.

De campagne richt zich op automobilisten en spitst zich toe op één centraal thema: betere naleving van de maximumsnelheid op 30- en 50-kilometerwegen binnen de bebouwde kom. De statistieken laten zien dat juist in de bebouwde kom snelheidsovertredingen hard aankomen. Fietsers en voetgangers zijn immers onbeschermd.

Een aanrijding met 30 kilometer per uur is voor een voetganger vergelijkbaar met de val van de eerste verdieping van een flat (3 meter). Zo’n aanrijding kost 1 op de 10 voetgangers die betrokken zijn bij een ongeval het leven. Bij een botssnelheid van 50 kilometer per uur is de klap vergelijkbaar met een val van de derde verdieping (10 meter). Dat overleeft de helft van de betrokken voetgangers niet.

Eurlings:"Jaarlijks vallen zo'n 250 verkeersdoden binnen de bebouwde kom. Daar waar onze kinderen op straat spelen. Bij dergelike ongelukken rijden veel mensen te hard. Met deze campagne gaan we mensen bewust maken van die verschrikkelijke gevolgen."

Statistieken

- In 2008 was het aantal verkeersdoden 750 en het aantal ziekenhuisgewonden 17.600.
- Eenderde van alle verkeersslachtoffers is betrokken bij een ongeval op 30- en 50-kilometerwegen binnen de bebouwde kom.
- Op 30-kilometerwegen vallen gemiddeld 33 doden en 803 ziekenhuisgewonden per jaar.
- Op 50-kilometerwegen vallen gemiddeld 201 doden en 3.975 ziekenhuisgewonden per jaar.
- Ongevallen waarbij een auto, bestelauto of motor was betrokken: gemiddeld 21 doden en 509 ziekenhuisgewonden op 30-kilometerwegen. Op 50-kilometerwegen gemiddeld 142 doden en 3.352 ziekenhuisgewonden per jaar. Van de doden die bij dit soort tweezijdige ongevallen vallen is zo’n driekwart voetganger of fietser; bij de ziekenhuisgewonden is dat ongeveer de helft.

Campagne

De campagne is gedurende 6 weken te zien en te horen op radio en tv via de Postbus 51 -spots. Kijk ook op de campagnesite.