Geldprijzen voor duurzame stallen

Minister Gerda Verburg van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) maakt op woensdag 14 april bekend welke 11 ondernemers een certificaat krijgen om hun ontwerp voor een duurzame stal verder te onderzoeken.

Nadat minister Verburg de certificaten aan de winnende ondernemers heeft overhandigd, bekijkt zij de tekeningen en ontwerpen van duurzame stallen van de ondernemers.

De ondernemers hebben deelgenomen aan het programma Small Business Innovation and Research (SBIR) voor integraal duurzame stal- en houderijsystemen. In dit programma konden ondernemers ontwerpen indienen voor stallen die het dierenwelzijn sterk verbeteren en daarnaast beter zijn voor het milieu, diergezondheid, energie, arbeidsomstandigheden en beter passen in het landschap.

Minister Verburg heeft euro 2.200.000 voor het programma uitgetrokken. Het ministerie heeft 32 ontwerpen ontvangen. Een onafhankelijke adviescommissie heeft hieruit 11 winnaars geselecteerd. Zij krijgen uit handen van de minister een certificaat overhandigd met hieraan verbonden een bedrag van maximaal euro 50.000,00. Hiermee kunnen de ondernemers een haalbaarheidsstudie uitvoeren.

Eind 2010 kunnen deze ondernemers - opnieuw in een wedstrijd - financiering winnen voor een onderzoek- en ontwikkelingstraject tot maximaal euro 500.000 euro per ondernemer. Daarna zijn de ondernemers zelf verantwoordelijk voor de kosten om de stal- en houderijsystemen commercieel succesvol te maken.

Het programma Small Business Innovation and Research kent drie fasen, namelijk onderzoek naar de haalbaarheid, onderzoek en ontwikkeling, en tot slot het op de markt brengen. Fase 1 en 2 worden dus ondersteund door de overheid.

Naast nieuwsberichten kunt u zich ook abonneren op 'onderwerpen'. Klik daarvoor op abonneren.